Først gikk de til topps i østfoldmesterskapet i oktober og kvalifiserte seg til NM. Deretter gikk de til topps i østlandsmesterskapet i helga.

Emma Hladik og Martin Dyb Van Zundert er henholdsvis 2. og 1. års lærlinger på Restaurant Fabel i Fredrikstad og Curtisen i Halden.

Allerede er de best i sitt fag i Østfold og av de seks østlandsfylkene Oslo/Akershus, Hedmark/Oppland, Buskerud, Vestfold og Telemark (det var fire av fylkene som stilte i helgas mesterskap).

Og det til tross for at kokk og læremester Sebastian Engh ikke var overbevist om seier i helga.

– Glemte andehjertet

– Etter å ha smakt på alle rettene, trodde jeg ikke at vi kom til å vinne. Jeg hadde nok gitt opp håpet, innrømmer Engh.

– Samtidig var vi ikke med i østlandsmesterskapet for å vinne, men for at Emma og Martin skulle få erfaring før NM, sier han videre.

En av grunnene til at Engh ikke var optimist på vegne av eget lag, hadde blant annet med et andehjerte å gjøre.

– Hovedretten skulle bestå av både andebryst og andehjerte. Emma og Martin glemte hjertet. Det var litt annet rusk også, men det totale inntrykket var godt nok til å vinne, forteller han.

Sammensatt lag fra Curtisen

En av de største utfordringene i forkant av konkurransen var sammensetningen av Curitsens lag.

Aldersgrenser i mesterskap for lærlinger gjør at 2. års lærling på festningsrestauranten, Chalita Johannessen, ikke kunne stille, fordi hun er for gammel. Derfor måtte Sebastian hente inn en makker til Martin fra en annen restaurant. Valget falt på Emma Hladik.

– Jeg og Martin har stått sammen på kjøkkenet i mange timer siden han starta i august, så jeg kjenner hans stil og personlighet. Det gjorde jeg ikke med Emma, så jeg måtte først bli kjent med henne, og så jobbe henne inn sammen med Martin. Men det gikk veldig fint. Emma er veldig lærevilllig og faglig sterk, så jeg var ikke bekymret før ØM og østlandsmesterskapet, forteller han.

Kokk med konkurranseinstinkt

For å forberede seg til de to konkurransene, brukte Martin tilsammen cirka 180 timer. Før NM beregner han å bruke rundt 100 timer til.

– Jeg bruker tida godt når jeg er på jobb. Chalita og jeg bytter på de ulike oppgavene slik at jeg får gjort de forberedelsene jeg trenger. Det er veldig praktisk, sier Zundert.

18-åringen debuterte i konkurransesammenheng da han deltok i ØM i fjor. Han innrømmer at han var nervøs.

– Det var en stund jeg var utenfor komfortsonen min, men da jeg ble vant til det, syns jeg det var morsomt. Jeg har konkurranseinstinkt og liker å konkurrere, sier han.

NM for lærlinger går av stabelen i Stavanger siste helga i januar.