Selv om sirkuset reiser videre til neste by bare timer etter forestillingen er ferdig, får artistene likevel en mulighet til å få et glimt av alle byene de besøker, og festningen falt tydeligvis i smak hos sveitseren.

Klovn i 35 år

– Jeg har gått rundt på festningen i dag, og prøvd å få med meg noe av historien som har utspilt seg her. Dessverre står mesteparten av informasjonen bare på norsk og engelsk, så det har vært litt vanskelig å forstå, sa den tyskspråklige klovnen.

– Men dere har et fantastisk vakkert land, selv om det er litt kaldt, humret han.

Andre Broger har jobbet som klovn i en halv mannsalder, og begistert spesielt de minste i publikummet i sirkusteltet fredag kveld.

– Jeg har jobbet som klovn i 35 år, og jeg elsker denne jobben. Dette er første gang jeg jobber for Cirkus Arnardo, men jeg er meget fornøyd. Uansett hvor man jobber er det forskjellige rutiner. Hos noen har vi for eksempel tre forestillinger hver dag med mye stress, mens her i Norge har vi bare en, og det er veldig behagelig. Du skal ikke se bort ifra at det blir flere sesonger hos Arnardo, sa Broger.

– Vi kommer tilbake

Sirkusdirektøren, Are Arnardo, som er tredje generasjon som driver det tradisjonsrike sirkuset, kunne fortelle at han var fornøyd med forestillingen, men hadde håpet på litt flere tilskuere.

– Det var 400 tilskuere i teltet i dag, og med plass til 900 så blir det litt glissent. Vi merker at Halden er en sommerby, for forrige gang hadde vi forestilling litt senere på våren, og da var det betraktelig flere tilskuere. Vi får satse på å komme tilbake litt senere på året neste gang, for vi vil definitiv tilbake til Halden, sa Arnardo til HA.

Sirkuset som har vært på veien siden 1949, fyller neste år 70, og Arnardo kunne fortelle om et kontinuerlig arbeid med å skaffe artister.

– Siden skattereglene er som de er i Norge, så kan ikke artistene jobbe her i mer en seks måneder før de må opprette selskap for å bli selvstendig næringsdrivende. Da velger de fleste å dra hjem etter sesongen, og siden de aller fleste sirkusartister er fra utlandet, så må vi bytte ut hele staben hvert eneste år.

– Det var kjempegøy

Blant de 400 tilskuerne traff HA Isabell (8) og Leonora (9) Ahlsen, som begge var meget begeistret over forestillingen til Cirkus Arnardo.

– Det var kjempegøy. Det er første gang vi er på sirkus, men vi har veldig lyst til å komme tilbake.

– Det morsomste var nok innslaget med hundene som gjorde mange flotte kunstner og hun akrobaten i ringene, sa de to søstrene begeistret, som hadde tatt turen til festningen sammen med mor, far og farmor.