– Vi er et team, opplyser initiativtaker Safia Abdi Haase sammen med Berit Lindstrøm, Samira Hajric, Birgit Lillevold, Wenche Erichsen, Kjell Hagen og Karin Oraug.
Tre arrangement
De er samlet i Busterudparken, hvor det lørdag 27. august blir en forestilling med ulike innslag av sang, musikk og dans.
– Deretter blir det matretter fra ti forskjellige land i et telt. Mat er veldig sentral i den sosiale biten i alle kulturer. Det blir solgt en matkupong med tre retter og kaffe til en symbolsk sum på 50 kroner, sier arrangørene, som består av frivillige og ansatte i Halden kommune.
– Og vi er så takknemlige for at Sparebankstiftelsen er med som sponsor, mens Stiftelsen Amathea er samarbeidspartner.
Utstilling på Nordsiden
Multicultura består også av en utstilling i de tidligere lokalene til Kildebo Blomster på Nordsiden, hvor det blir bilder av Jan Stokke og Bjørn Ramstad samt klær, gjenstander og bilder fra Kenya, Somalia og Kurdistan.
– Dessuten har vi et samarbeid med «Kunnskap i sentrum» som også arrangeres i Busterudparken, sier rådgiver Karin Oraug i Nav Halden.
Hun og de andre tillegger at kulturfesten starter fredag 26. august i Brygga kultursal, hvor 5.-klassingene ved alle skolene i Halden og Aremark er invitert til en forestilling.
– Det blir underholdning av barn fra Halden og Hønefoss, mens Fredriksten Inner Wheel og Motz bakeri sørger for en matpakke til barna, sier Safia Abdi Haase.
Fellesskap med kultur
Hun og de andre forteller at målet med Multicultura er å gjenspeile et mangfoldig samfunn på tvers av etnisitet, kultur og religion.
– Vi vil vise at fellesskapet vårt har en ressurs vi skal bygge videre på gjennom kultur. Det er en vei til tilhørighet, hvor vi blir sett av og kjent med hverandre. Stikkord i integrering og inkludering er respekt, aksept, toleranse og solidaritet, sier de seks kvinnene.
Kjell Hagen sier at Sparebankstiftelsen med glede er sponsor for Multicultura.
– Vi var også med i fjor og så hvor verdifullt arrangementet er for en holdningsendring i byen. Det skaper kontakt og tilhørighet i flere grupper, som skaper et fargerikt fellesskap med Frivilligsentralen som en bidragsyter, sier Hagen.
– Og i den forbindelse bruker vi medvandrere i stedet for innvandrere, sier Berit Lindstrøm.