– Dette går ikke an, sier Heidi Bärnholth. – Dette kan ingen leve med, er hun klar på. Bärnholth går «klipperunder» rundt i nabolaget sitt på Sollihøyda flere ganger om dagen for å fjerne den uønskede brunsnegla.

Les også: Har plukket 80.000 snegler

Les også: De elsker det slimete dyret

Problemet øker

Hun og mannen har ikke fått brunsnegla inn i sin hage ennå, men Bärnholth mener det bare er et spørsmål om tid før det skjer. Sneglene er allerede på vei oppover asfalten rett i nærheten.

– Dette problemet har eskalert i år. I Remmenbekken har det vært brunsnegler i flere år, men nå er de over alt. De kommer fra bekken og går oppover skogen, forklarer hun.

10.000 klippede snegler

Bärnholth har nå plukket snegler i fem uker. Fra 20. juli begynte hun å telle. Én uke senere var 10.000 snegler klippet over nakken, og nå har hun sluttet å telle.

– For hver brunsnegle som dør så slipper vi 600 nye, forklarer hun. – De er aktive hele tiden, og er også en uønsket art, sier hun videre.

Kjønnsmodne

Hun presiserer at det er ekstra viktig å klippe nakken på brunsneglene som er oransje «under». Oransjefargen betyr nemlig at de er kjønnsmodne, og siden brunsnegla er tvekjønnet behøver man ikke to snegler for å få mange.

Brunsnegla står på den nasjonale lista over uønskede arter.

- Gift hjelper ikke

– Gift hjelper ikke mot dem. Det kommer nye hele tiden, sier hun. Selv er hun motstander av gift fordi det dreper leopardsneglene, men hun forstår de som har tatt det i bruk veldig godt.

Bärnholth er klar på at det ikke er mulig for privatpersoner å kunne endre brunsnegle-situasjonen alene.

- Klatrer på husvegger

– Virkeligheten har innhentet meg, sier hun. Hun forteller at hun har hørt historier hvor snegler klatrer på husvegger, og kommer inn i husene til folk som har åpen dør. En annen hun kjenner plukket 250 snegler i løpet av én kveld i egen hage.

Et forslag på løsning

Selv har hun et forslag på løsning for å bekjempe brunsnegleinvasjon.

– Nemaslug er en naturlig nematode, begynner hun. – Det går inn i snegla, og spiser den opp innenfra. Når de andre sneglene igjen spiser hverandre får de også giften, forklarer hun.

- Tror ikke folk skjønner hvor ille det er

Bärnholth leste i et dansk hageblad tidligere i sommer at brunsnegla legger egg hele året, så lenge temperaturen er over et par grader.

– Jeg tror ikke folk skjønner hvor ille den er, sier hun.

Halden kommune

Selv har hun prøvd å kontakte kommunen ved to anledninger, begge uten respons.

– Alle må hjelpe til for å ta brunsneglene, også før de kommer inn på eiendommen, mener hun.

– Man hører ofte om hvor mange snegler som plukkes i egen hage, men man må plukke utenfor den også, om vi skal få slutt på dette, forklarer hun videre.

Det har ikke lykkes HA å komme i kontakt med Halden kommune om saken.