Gå til sidens hovedinnhold

- Bruk byen og sats på sentrum

Artikkelen er over 7 år gammel

Det var hovedbudskapet til arkitekt Erik Vitanza under byutviklingsmøtet på Fabian onsdag.

– Sentrumsskole er næringsutvikling og kulturutvikling.

Sats på sentrum!

Det konkluderte haldenser og arkitekt Erik Vitanzas (33) på gårsdagens møte om byutvikling på «Fabian».

– «Spiriten» i byen må opp! Som prinsipp har jeg som ønske at det legges til rette for fortetting og gjenbruk i eksisterende by, fremfor byspredning. Altså fortetting og transformasjon fremfor at det legges ut store arealer hvor som helst i utkantene, utdypet arkitekten.

Tre solide foredrag

Det var mye snakk om skoler, sentrumsskole, og barnefamilier som «flykter» fra sentrum, på gårsdagens møte, satt i stand av Fortidsminneforeningen ved leder Jens Bakke.

Foredragene ved den høyt utdannede sosiologen Jo Ese, nevnte Erik Vitanza og velkjente Espen Sørås, var så gode, at flere av de 40 publikummerne engasjerte seg med flere innspill underveis.

Må våge å satse

En av de som våget å reise seg og komme med innspill til foredragsholderne og resten av de fremmøtte, var Erling Rennemo-Melsom.

Nesodden-mannen har bodd i Halden i seks år, og stortrives i byen. I sin tale viste han til da han var ung og jobbet i butikk.

– Eieren av butikken famlet rundt i blinde. Kjøpmannens sønn tok over driften av butikken. Han investerte,var et friskt pust, og etter hvert strømmet folk til butikken.

Applaus

– Kanskje det politiske miljøet i Halden burde fått inn litt unge folk med positivt pågangsmot. Jeg tror folk er ganske lei det jeg kaller «depresjonstenkning», om at ingenting (!) går når økonomien er som den er.

Da applausen var så rask og spontan som den var blant samtlige i forsamlingen. Svein Olaussen inkludert, så var disse ordene fra Erling trolig noe mange flere enn han og de på «Fabian» i går, er enig i.

- Vi trenger sosiale byrom

Aktivitetskoordinator i «Handel i Halden» er Trine-Merethe Høistad. Hun mener kompetansen til arkitekt Erik Vitanza er gull verdt for Halden.

– Ellers ønsker jeg sterkt at kommunen i samarbeid med de som skal bruke områdene, har et positivt fokus på utviklingen av sosiale byrom som Torget og Busterudparken. Busterudparken mener jeg er viktig for utviklingen av sentrum. Den er en viktig faktor for at barnefamilier skal trives i byen, sa Høistad til HA.

Kommentarer til denne saken