– Det er selvsagt en voldsom lettelse for min klient at hun nå har fått troverdigheten sin tibake. Saken har vært en veldig stor belastning for henne.

– Først ble hun utsatt for voldtekt og så blir saken henlagt, mens hun selv blir dømt, sier kvinnens advokat Petter Johannessen Grødem.

Færre kan velge å anmelde

I januar i år ble den da 19 år gamle kvinnen dømt til åtte måneders fengsel i Halden tingrett for å ha avgitt falsk forklaring om voldtekt. Fire måneder av straffen var ubetinget.

Les også: undefined

Advokaten varslet umidelbart at saken skulle ankes.

– Denne dommen hever jo også lista ganske betraktelig for å skulle anmelde en voldtekt man mener seg utsatt for. Når man risikerer en såpass lang fengselsstraff kan dette føre til at færre velger å anmelde, uttalte advokaten hennes dengang.

Ny kriminalsak?

Ankesaken gikk for Borgartin lagmannsrett og i slutten av august falt dommen. Juryen svarte nei på hovedspørsmålet om kvinnen var skyldig i falsk forklaring.

– Nå kan hun endelig legge saken bak seg. For henne dreier det seg som sagt om troverdighet, sier Johannessen Grødem.

– Kommer dere nå til å prøve å få saken mot gjerningsmannen opp på nytt?

– Det tviler jeg på. Vi har ikke diskutert dette, men dette har vært så tungt for henne, at jeg tviler på om hun nå ønsker å gjenomgå enda en belastende rettsak. Nå har hun fått fasiten. Hun har blitt trodd. Nå kan hun gå videre med livet sitt.