(Fredriksstad Blad)

Tall fra forsikringsselskapet Tryg viser at årets store tilbudsdag bokstavelig talt kan ende med ei ripe i lakken. Black Friday har nemlig blitt til den nye ulykkesdagen for bilister.

Den store bulkedagen

Så da spørs det om de gode tilbudene nulles ut av en større regning fra biloppretteren når bulken skal repareres.

Stressede bilister på vei til og fra butikker og kjøpesentre medfører økt risiko for bilulykker. Statistikken for Black Friday 2016 viser at nær 1500 bilulykker inntraff denne fredagen i fjor. Verst var det i Oslo, Hordaland og Akershus viser en undersøkelse foretatt av Tryg Forsikring.

LES OGSÅ:

Biler som kjører i hverandre på parkeringsplasser, at sjåfører «bulker» i skilt og ryggeulykker topper ulykkesstatistikkene på Black Friday viser undersøkelsen. Statistikken viser at det verste tidspunktet for bilulykker er rundt klokken 16.00. De aller fleste bilulykkene skjer i tidsrommet mellom klokken 12 og 19 denne fredagen.

– Tendensen på Black Friday viser med all tydelighet at mange uhell og ulykker trolig skyldes stress. Folk har det travelt og skal gjerne rekke flere butikker i løpet av kort tid, noe som øker stressfaktoren. Dette bør en ha i bakhodet fredag, og heller forsøke å være aktsom og kjøre defensivt, spesielt inn og ut fra parkeringsplasser, sier Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

Menn som krasjer

Det er særlig menn som lar seg stresse opp på handledagen. Ulykkesstatistikken for Black Friday 2016 toppes av menn i aldersgruppen 50–64 år. Tett fulgt av menn mellom 35 og 50 år. I det hele tatt dominerer menn ulykkesstatistikken i alle aldersgrupper. For kvinnene er det de mellom 35 og 50 år som er mest utsatt.

– Dessverre ser vi at menn langt oftere enn kvinner sitter bak rattet i en bil som er involvert i en ulykke denne dagen. Ikke overraskende er menn i aldersgruppen 50 til 64 år på ulykkestoppen Black Friday også, da denne gruppen generelt er mye innblandet i bil- og personulykker året rundt, sier Brandeggen.

Dropp bilkjøringen

Tryg Forsikrings beste råd er faktisk å la bilen stå Black Friday. Her er tipsene for å slippe unna krasjlandingen på tilbudsdagen:

Unngå de store kjøpesentrene dersom du har mulighet.

Parker bilen langt fra inngangspartiet, gjerne der de aller fleste helst ikke vil parkere. Da er sjansen for sammenstøt minst. Rygg inn når du parkerer. Da har du oversikt over trafikkbildet når du skal ut. Mange uhell og ulykker skjer idet man rygger ut fra en parkeringsplass.

Sjekk med ditt forsikringsselskap om du kan unngå bonustap ved parkeringsskade som andre har skyld i.

Her kræsjer de mest på Black Friday

Fylkesoversikt bilulykker Black Friday 2016:

Oslo 127
Hordaland 123
Akershus 110
Rogaland 75
Oppland 61
Nordland 57
Møre og Romsdal 48
Troms 46
Østfold 44
Sør-Trøndelag 42
Buskerud 40
Nord-Trøndelag 37
Hedmark 31
Vest-Agder 29
Vestfold 26
Telemark 24
Finnmark 20
Sogn & Fjordane 11
Aust-Agder 4
Svalbard 0

Kilde: Tryg forsikring