Bjørn låser snart stasjonen

Artikkelen er over 3 år gammel

Det er med vemod at Bjørn Hofgaard stenger dørene til bensinstasjonen for alle siste gang 31. januar.

DEL

– Ja, fra 1. februar 2017 blir stasjonen nedlagt og det går over til å bli et ubemannet automatanlegg her, sier Hofgaard.

Nå teller 69-åringen ned dagene, men det er ikke fordi han gleder seg til roligere tider – selv om pensjonsalderen så absolutt er til stede.

– I dag er det den 6. januar. Da er det 25 dager igjen, sier han og kikker opp mot kalenderen som henger på veggen på kontoret.

Overtok i 1980

Bjørn Hofgaard var 33 år da han tok over stasjonen i Kirkebakken 1. januar 1980.

– Jeg ble ansatt ved stasjonen et par år tidligere, og da Knut Bergsmark bestemte seg for å gi seg, fikk jeg tilbudet om å overta, forteller han.

Tilbudet kom like før jul i 1979. Selv hadde han lyst, men kona Elisabeth var litt skeptisk.

Argumentene han brukte for å få medhold på hjemmebane, har han måtte bite i seg.

– Jeg sa til Elisabeth at som selvstendig næringsdrivende kunne vi styre hverdagen vår i stor grad selv og ta oss litt fri når vi hadde lyst til det. Det der med å ta fri har det ikke blitt så mye av – der hadde kona mi helt rett.

Siste dagene på stasjonen: Den 31. januar er siste dagen Bjørn Hofgaard holder bensinstasjonen åpen. – Jeg må vende meg til tanken på at det ikke skal være noe mer bemannet bensinstasjon her, sier han som blir vaktmester ved automatanlegget.begge foto: trine b. Eidissen

Siste dagene på stasjonen: Den 31. januar er siste dagen Bjørn Hofgaard holder bensinstasjonen åpen. – Jeg må vende meg til tanken på at det ikke skal være noe mer bemannet bensinstasjon her, sier han som blir vaktmester ved automatanlegget.begge foto: trine b. Eidissen

Godt samarbeid

Men Bjørn Hofgaard har hatt fine år på bensinstasjonen. Han har drevet stasjonen under ulike oljeselskaper og sjefer og hatt et godt forhold til dem alle.

Sosial og sympatisk og med en god porsjon omsorg overfor kundene sine, kjenner 69-åringen nesten «hele byen».

– Ja, jeg kjenner mange, men jeg er dårlig med navn, sier han og gløtter bort på tv-skjermen som viser bilder nede fra kiosken.

– Se der er en av de faste kundene. Han er ihuga Comet-fan og vi har snakket mye ishockey, sier Hofgaard som selv er styreleder i Comet Elite.

Vil savne kundene

Gjennom HAs spalter takker han og medarbeiderne alle trofaste kunder gjennom alle år. Og det er nettopp samtalene med kundene som kommer til å bli det store savnet når dørene stenges 31. januar klokken 22.00.

At «Bjørn på tanken» er en person mange setter pris på, har vist seg på de merkeligste måter.

– For flere år siden ble det begått et innbrudd her av en person kledd i nissedrakt. Han kom kun på innsiden av dørene før alarmen gikk, og fikk bare røsket med seg noen solbriller.

Få dager etter kom det en ung gutt inn på bensinstasjonen med en konvolutt hvor det sto «Til Bjørn».

– Oppe i konvolutten lå det brev fra en angrende synder og en 100-lapp som han mente var verdien på det han hadde stjålet, smiler Bjørn Hofgaard.

Leit at stasjonen stenges

Beslutningen om å avvikle bensinstasjonen er tatt sentralt hos Circle K. Inntjeningen er ikke god nok slik anlegget framstår i dag.

– Jeg er så gammel at det er helt naturlig at jeg nå blir borte fra stasjonen. Men det er leit at det ikke blir drift av stasjonen med nye franchisetakere.

Bjørn Hofgaard påpeker at bransjen har gått gjennom store endringer siden han overtok i 1980.

– Nå er det mat og vask vi tjener penger på. Det betyr at nye drivere hadde stått overfor investeringer på 1,7 til 1,8 millioner kroner, sier han.

– For meg var det uaktuelt å gjøre denne investeringen i en alder av 69 år. Da måtte jeg driftet i alle fall fem år til. Det er uaktuelt å stå opp klokken 05.15 hver morgen de neste fem årene, sier han.

– Hva gjør du 1. februar?

– Jeg visste spørsmålet ville komme. Det vet jeg ikke. Jeg er i alle fall ikke typen som vil bli sittende hjemme med kaffekoppen, sier han.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags