Gå til sidens hovedinnhold

- På tide at Halden tar bobilturister på alvor

Artikkelen er over 5 år gammel

– Vi får forespørsler hver dag om Halden har en plass for bobiler. Det er på tide at byen tar bedre imot bobilfolket.

Det sier bobilentusiastene Karsten Svendsen, Ted Carlsen og Tom Engebretsen.

De er eiere av hver sin bobil og har startet siden «Vi som vil ha Bobilparkering i Halden» på facebook, men det er ikke sin egen situasjon de tenker på.

– Vi har ikke selv behov for egen bobilplass i Halden. Bilene våre parkerer vi hjemme. Vi tenker på dette for byen vår. Det er sårt å høre at folk som kommer hit for å oppleve «Allsang på Grensen» overnatter i nabobyer og Sverige, sier de.

– Det er på tide at Halden tar bobilturister på alvor. Det er tusener av bobiler som passerer Halden hvert år. Vi må gi disse et tilbud her i Halden. Det er jo trist hvis vi gir bobilturistene et inntrykk av at de bare kan kjøre videre og at Halden ikke vil ha de, sier Svendsen, Carlsen og Engebretsen.

Kjempet i sju år

Karsten Svendsen sier at han har i sju år kjempet og arbeidet med å få til en parkeringsplass for bobiler i Halden sentrum.

– Jeg har vært utvalgsmøter og kommunestyrer og snakket med politikere, men de har ikke løftet på øyelokkene en gang, sier han.

 

Ordfører Thor Edquist har på sin facebookside «Glad i Halden» vist til slippen på Sauøya, som nå er opparbeidet til båtplasser om sommeren og båtoppstillingsplasser på vinteren.

– Der er det en liten plass for bobiler, som kan kobles til strøm og få påfylling av vann, men det kreves noe mer, sier Karsten Svendsen, Ted Carlsen og Tom Engebretsen.

Ønsker et sted på Mølen

De er også klar over at bobilturister kan de overnatte på campingplassene på Fredriksten, Laholmen og Bakke, men viser til at folk med bobiler vil i nærheten av Halden sentrum.

– Her har vil lite å tilby, men det finnes steder som gjøres bobilplasser på midlertidig eller permanent basis, sier de.

Bobilentusiastene viser til områder fra bussholdeplassen ved Jernbanegata og videre utover på Mølen, hvor det har vært konteinerplass og tømmeropplag.

 

– Den mest tilrettelagte plassen er mellom tømmeropplaget og brua over til Tyska. Der er det plass til 15–20 bobiler og ikke minst er det lagt opp til strøm og vann. Det er sju kasser med til sammen 28 strømuttak for båter i elva, men de kan sikkert benyttes av bobiler eller det kan oppføres flere strømkasser. For å tilby kloakktømming, skal det ikke mer til enn en tank i bakken, sier Svendsen, Carlsen og Engebretsen.

De mener at området passer bra til en plass for bobiler.

– Det er kort gangavstand til Høvleriet, Tista-senter og byen samt fin utsikt til festningen. Får man plass til 15 bobiler her, så er det fantastisk, sier bobilentusiastene.

Vil gi inntekter

De viser også til et alternativt område på Grønland mellom bybrua og Coop Extra.

– Her er det også plass til 15 bobiler. En annen mulighet er områder i Tistedal, men det blir for langt fra byen, sier de.

Karsten Svendsen, Ted Carlsen og Tom Engebretsen mener at kommunen vil få inntekter av en bobilplass.

 

– En oppstillingsplass med strøm og vann gi 150 kroner pr. døgn, mens en plass med kloakktømming og servicehus i tillegg vil gi 250–300 kroner i døgnet. Når det gjelder innkreving av penger samarbeider kommuner andre steder med idrettslag, sier de og tillegger:

– Nå går kommunen glipp av disse pengene, ettersom bobilturistene enten kjører videre til Fredrikstad eller Moss, som har oppstillingsplasser ved sentrum eller parkerer på ledige plasser blant annet på Risum, Svinesundsparken og utenfor forretninger i byen.

Sentralt i byen

De viser til Moss kommune, som har åpnet for organisert bobilparkering sentralt i byen.

– Like ved ferjekaia er det 14 plasser med strøm, vann og søppeltømming til 150 kroner døgnet, sier de.

Leder Liv Lindskog opplyser at også Halden Turist får forespørsler om en plass for bobiler.

– Vi henviser da til campingplassene, men får ofte tilbakemelding om at bobilturistene ønsker å bo sentralt, sier hun.

Lindskog ser et behov for en slik plass for bobiler.

– Det hadde vært bra med en egen plass i nærheten av byen. Da blir det mer ordnede forhold, slik at bobiler ikke står på plasser rundt om i byen, sier turistsjef Liv Lindskog.

Bobilentusiastene savner også parkeringsplasser for bobiler i sentrum.

– Det finnes muligheter på Fiskebrygga og på Torvet. Nå står det bobiler over hele byen, ettersom det ikke er forbud mot bobiler i Halden. Det er et forbudsskilt i festningen, men det er ikke noe offentlig skilt og ikke lov, sier Svendsen, Carlsen og Engebretsen.

Kommentarer til denne saken