(Bergensavisen)

Statsadvokaten i Hordaland henla i sommer drapssiktelsene mot to menn i forbindelse med et overdosedødsfall i Bergen i 2012.

Nå er to menn på 28 og 36 år i stedet funnet skyldig i ran og frihetsberøvelse.

36-åringen fikk oppdrag fra en annen i det kriminelle rusmiljøet om å bringe en person til ham, slik at vedkommende skulle få en omgang juling som hevn for noe han hadde gjort.

Tok feil person

36-åringen tok imidlertid feil person som han påtraff på Bergen storsenter, og denne mannen, en 41-åring, ble funnet død i bolighuset i Salshusveien 23. mai i 2012.

Dødsfallet i Salhusveien ble etterforsket som et overdosedødsfall, og saken ble henlagt senere på året.

I 2015 ble saken gjenopptatt på bakgrunn av nye tips eller opplysninger som var fremkommet.

Etter en ny og langvarig etterforskning, og etter mye om og men, mente påtalemyndigheten likevel at det ikke var beviser for at 41-åringen ble utsatt for drap eller dødelig vold.

Statsadvokaten valgte derfor å tiltale de to for ran, narkotikaforbrytelser og frihetsberøvelse.

De to erkjente delvis straffskyld da saken nylig var oppe i Bergen tingrett.

Krevde mer penger

36-åringen forklarte at han hadde avtalt med en mann i slutten av 20-årene om at han skulle få 50.000 kroner for å bringe personen til ham.

Ettersom vedkommende han hadde fått med seg, nå var død, mente han at han burde få 150.000 kroner.

Det ville ikke han gå med på. Noen uker senere ble oppdragsgiveren selv slått, ranet og frastjålet narkotika og et par tusen kroner i kontanter.

«Retten legger i til grunn at det har vært en skremmende opplevelse for NN å bli legemsfornærmet og fraranet eiendeler i sitt eget hjem».

Vold og frihetsberøvelse

De to ble også funnet skyldig i vold og frihetsberøvelse overfor en annen mann i miljøet.  Blant annet skal de ha tvunget denne mannen til å gå ut for å stjele treningsbukser og skjorter fra butikken G-sport på Bergen Storsenter 11. juni 2012.

28-åringen er dømt til fengsel i to år og fire måneder mens 36-åringen fikk ett år og fire måneders fengsel. Eldstemann har allerede sluppet ut av fengsel ettersom han satt i varetekt like lenge da saken ble etterforsket.

De to må til sammen betale 110.000 kroner til de to fornærmede.

«Retten mener at NN (offeret) har krav på oppreisning selv om han ved sin ulovlige handlemåte gjennom det tidligere beskrevne oppdraget til NN (36-åringen) har foranlediget ranshandlingen, går det frem av dommen.