Hver onsdag dykker hun ned i HAs gamle bildearkiv sammen med Jan Aage Aagaard og Tom Eilert Magnussen – som er styreleder i «Historiske Haldenbilder».

– I dag skal jeg jobbe med en konvolutt full av bilder merket Biltilsynet, sier Frøynes.

Har ledig tid

Hun flyttet til Halden i 2012 og pensjonerte seg fra sin stilling i Kripos i 2015.

Nå synes hun det er både hyggelig og meningsfylt å bruke en dag i uken på å digitalisere lokale bildeskatter.

– For meg er dette midt i blinken. Jeg synes det er morsomt samtidig som det er nyttig for lokalsamfunnet, sier May Sissel Frøynes.

– Selv er jeg glad i gamle bilder og historie og som pensjonist har jeg litt tid til overs.

Bildeserie

Glimt fra HAs bildearkiv

For hennes «makker» i bildearkivet i kjelleren på Fredriksten hotell, Jan Aage Aagaard, kom også digitaliseringsarbeidet som bestilt.

– Dette dukket opp samme dag som jeg gikk av med pensjon. Jeg leste om prosjektet i HA og tenkte at dette kunne være noe for meg, sier han.

Viktig samarbeidv

Den 1. oktober i år gikk startskuddet for den enorme dugnadsinnsatsen som Idd og Enningdalen Historielag gjør sammen med Asak, Berg og Rokke Historielag og Haldens Minder.

Tom Eilert Magnussen er styreleder for «Historiske Haldenbilder» og tidligere HA-redaktør Bjørn Ystrøm er prosjektleder.

Denne omfattende digitaliseringen er mulig takket være økonomisk støtte fra Berg Sparebank og Sparebankstiftelsen – samt SpareBank 1 Østfold-Akershus.

Alt nødvendig utstyr av skannere, pc og nettbrett er kjøpt inn og i kjelleren på Fredriksten hotell jobbes det flittig tirsdag, onsdag og torsdag hver eneste uke.

Effektiv dugnadsgjeng

HAs bildearkiv er proppfullt av bilder og det en omfattende digitaliseringsoppgave som ulike «skannerlag» tar seg av. Totalt skal 3.000 bilder digitaliseres i løpet av de neste tre årene. Ved hvert bilde skal det også følge med en beskrivende tekst og navn på personene på bildet.

May Sissel Frøynes, Jan Aage Aagaard og Tom Eilert Magnussen utgjør et «skannerlag». Sistnevnte er dog til stede mer enn én dag i uken som styreleder.

– Vi har totalt 10 personer fordelt på fire «skannerlag», sier Magnussen.

– De var gjennom et to ukers kurs hvor de lærte om HAs bildearkiv, skanner, PC og nettbrett. Deretter startet vi opp med digitaliseringen.

Han skryter av en ivrig og pliktoppfyllende dugnadsgjengen.

– I går passerte vi 900 bilder. Målet vårt før nyttår var å digitalisere 480 bilder – så dette går raskere enn forventet, sier han. Bla om for å se gamle bilder.