Halden-elever er Norges beste: – De har laget en rett som er brilliant

STOLTE VINNERE: Ida Marie Vang Sigvardsen (11), Johanne Marie Fjellstad (12), Jørgen Mjølnerød (12) og Ingrid Marie Lundestad (12) i 6. trinn på Berg skole i Halden ble norgesmestere med sin egenkomponerte rett Fisk i ris.

STOLTE VINNERE: Ida Marie Vang Sigvardsen (11), Johanne Marie Fjellstad (12), Jørgen Mjølnerød (12) og Ingrid Marie Lundestad (12) i 6. trinn på Berg skole i Halden ble norgesmestere med sin egenkomponerte rett Fisk i ris. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Når barn får lage god mat selv, spiser de den med glede. Oppskriften til 6. trinn på Berg skole i Halden var så god at den ga en førsteplass i oppskriftskonkurransen Kokkesprell.

DEL

– Det føles helt ubeskrivelig. Jeg har ikke helt skjønt at vi ble norgesmestere, sier Ingrid Marie Lundestad (12) rett før hun og vinnergruppa skal på «scenen» og servere vinnerretten for en fullsatt gymsal på Berg skole i Halden torsdag ettermiddag.

Gjennom våren har 6. trinn på skolen jobbet med egenkomponerte bidrag til den nasjonale oppskriftskonkurransen Kokkesprell i regi av Fiskesprell og Norges sjømatråd.

Sammen med 1.000 andre barn rundt om i landet har elevene satt hodene og tungene i sving for å finne den perfekte sjømatretten som barn elsker.

Torsdag ettermiddag ble elevene på Berg skole honorert med førstepremie, 5000 kroner til klassekassa, kokkekurs for elevene og en sjømatfest på skolen med egen kokk.

Sjekk vinneroppskriften nederst i artikkelen!

En helt ny middagsrett

Av over 50 innsendte bidrag gikk vinnerretten ”Berg skoles fisk med ris” helt til topps hos dommerpanelet. Leder av Fiskesprell, Kari-Anne Johansen, begrunner valget slik:

– Elevene har laget en oppskrift vi ikke har sett før. De har kombinert barnevennlige ingredienser som grønnsaker, ris, egg og laks på en helt ny måte. Retten tar vare på de gode naturlige smakene i råvarene og er smaksrik, sunn og lett å lage. Like enkel som den er brilliant. Blant de fem barna i dommerpanelet var dette en enstemmig favoritt, forteller Johansen.

Smaksrikt og lærerikt

Mat- og helselærer Monica Slyngenborg Jensen var naturligvis veldig stolt over elevene sine.

– Vi har hatt mye fokus på fisk og sunn og bærekraftig mat gjennom skoleåret. Elevene startet med idémyldring, har vært kreative på kjøkkenet og fokusert på å finne smaker barn liker. De har også gjort en god og grundig jobb med å presentere retten gjennom en god og lett forståelig oppskrift, som gjør at andre barn kan lage den samme retten. Vinnerretten er et godt eksempel på hva som skjer når man gir barna frihet på kjøkkenet og lar dem smake seg frem til hva de selv liker.

Elev Jørgen Mjølnerød var med å velge laks som fisk i retten. Han mener konkurransen har vært lærerik for alle elevene på 6. trinnet.

– Det er mye forskjellig man kan lage av fisk og sjømat. Jeg tror det er viktig å la barn få prøve seg frem og oppdage selv hvilken fisk de liker best, avslutter den nybakte sjømatmesteren.

Oppskriften

Her er Berg skoles oppskrift og framgangsmåte:

Antall porsjoner: 4
500 g  laksefilet 
3 dl  ris 
0,5 stk  brokkoli 
3 stk  gulrot 
2 ss  olje 
2 dl  erter, fryst 
3 stk  egg 
0,5 dl  soyasaus 
0,5 ts  pepper 
1 ts  hvitløkskrydder

  • Kok risen etter anvisning på pakken, la den kjøle seg mens du ordner det andre.
  • Del laksen i små terninger, legg laksen i en bolle og dekk med plastfolie. Sett i kjøleskap.
  • Del brokkoli i små buketter og gulrøtter i små terninger.
  • Stek brokkoli og gulrøtter til de er myke i litt olje. Ha i erter og ris, stek dette litt.                      
  • Visp eggene lett sammen. Tilsett egg etter at risen er gyllen, og til slutt fisken. Hell over soyasaus og krydder.
  • Ta lokk på stekepanna, ikke rør så mye, lokket må ligge der i 5-10 min.
  • Bland lett sammen og server.

Konkurransen ble arrangert 1. juni i år.

RETT: Her retten 6. trinn på Berg skole vant med.

RETT: Her retten 6. trinn på Berg skole vant med. Foto:

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags