Gå til sidens hovedinnhold

«Noas Ark» kommer til Halden

Artikkelen er over 4 år gammel

Den flytende museumsprammen «Noas Ark» kommer til Halden onsdag kveld.

Det 70 meter lange flytende museet meldte i helgen at det skulle til Fredrikstad. Den planen ble imidlertid droppet og tirsdag kveld opplyser de om at de heller skal til Halden.

– Arken ankommer Halden rundt klokken 19.00, opplyser «Noas Ark» overfor Halden Arbeiderblad. På grunn av bybyttet vet de foreløpig ikke hvor lenge de vil være i Halden.

Det er usikkerhet om hvor lenge - og hvor sentralt - de kunne få ligge i Fredrikstad som har ført til havnebyttet.

– Jeg skal ærlig innrømme at det er skapt litt hodebry for oss, sa havnekaptein Per Kristian Johansen til Fredriksstad Blad.

I en pressemelding tirsdag kveld beskriver de at nye regler i praksis betød at de når som helst kunne risikert å bli bortvist fra kaiplassen i Fredrikstad dersom naboer klaget.

– Det er ikke i arkens interesse å skape hodebry for folk, som som nevnt i artikkelen, sier båtens eier Aad Peters.

– Vi ønsker å være en velsignelse for en by, ikke et problem. Halden by var umiddelbart veldig positive til å ønske arken velkommen, og selv om det er en mindre by håper vi folk vil finne oss her, legger han til.

Det flytende bibelske museet kommer fra Sandefjord. Tidligere har det vært i Oslo, der det kolliderte med kystvaktskipet Nornen 10. juni, og måtte repareres.

Turistsjef i Fredrikstad: Lurt å droppe Fredrikstad

Turistsjef i Fredrikstad, Maya Nielsen, synes ikke det er et tap for Fredrikstad at «arken» dropper byen til fordel for Halden.

– Nei, det skjer så mye annet i byen vår i sommer, så det ser jeg på som udramatisk. Om noen ønsker å se «arken» er det ikke langt til Halden, påpeker hun overfor Fredriksstad Blad.

Hun mener det var en lur avgjørelse å droppe Fredrikstad. «Arken» er en pram uten motor som må slepes. Det ville vært en risikofylt operasjon å slepe den opp Vesterelva, i følge Nielsen.

– I Halden er det lettere. Vi hadde aldri garantert dem et opphold i havna i fem uker midt i sesongen uansett. Det opptar all plassen for små båter. Vi har aldri hatt et så stort skip her, selv ikke under Tall Ships Races, sier hun.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.