Haldenser kjemper for å få datteren tilbake

PÅGREPET: En 40-åring fra Fredrikstad ble pågrepet sammen med Espen Lee og en annen nordmann (29) på grenseovergangen Ayios Dhometios på Kypros søndag.  Lokalt politi mener de skulle til Kypros for å bortføre haldenserens 2-år gamle datter fra moren på Kypros.

PÅGREPET: En 40-åring fra Fredrikstad ble pågrepet sammen med Espen Lee og en annen nordmann (29) på grenseovergangen Ayios Dhometios på Kypros søndag. Lokalt politi mener de skulle til Kypros for å bortføre haldenserens 2-år gamle datter fra moren på Kypros. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Men barnefaren benekter å ha noe med den påståtte kidnappingssaken på Kypros å gjøre.

DEL

Søndag ble det kjent gjennom TV 2 at tre nordmenn, deriblant tidligere torpedo Espen Lee, var arrestert på Kypros, mistenkt for å planlegge å bortføre en 2, snart 3 år gammel jente.

En barnefordelingsak

De tre mennene, Espen Lee, en 40-åring fra Fredrikstad og en 29-åring, sitter i varetekt. Faren til 2-åringen er haldenser. Han bekrefter overfor

TV 2 at det pågår en barnefordelingssak, men benekter at han er involvert i saken på Kypros.

De tre pågrepnes lokale advokat på Kypros, Andreas Louka, har tidligere uttalt til VG at de tre skulle hente en bil for faren og levere den til England.

Kypriotisk politi mener ifølge avisa Cyprus Weekly at barnefaren har betalt de tre for å kidnappe jenta fra mora og ta barnet med til Norge.

Mora tok med barnet til Kypros

Haldenseren på sin side hevder at barnet ble bortført fra Norge i november i fjor av barnets mor som er fra Kypros.

To uker senere framsatte barnefaren en begjæring for tingretten, hvor han ønsket en midlertidig avgjørelse for å få hele foreldreansvaret for datteren, ifølge TV2.

Men farens begjæring ble avvist av Halden tingrett, fordi barnet er bosatt på Kypros i barnelovens forstand, og at retten derfor ikke har domsmyndighet.

Har søkt om å få datteren tilbakeført

Haldenseren får bistand fra norske myndigheter for å få datteren tilbakelevert til Norge.

Det opplyser mannens advokat Morten Engesbak til VG onsdag.

Engesbak sier videre til VG at en søknad om tilbakeføring av jenta til Norge er levert til myndighetene på Kypros.

Forstår farens fortvilelse

Inspektør Kåre Solvoll i Østfold politidistrikt bekrefter overfor Halden Arbeiderblad at haldenseren har anmeldt barnets mor for bortføringen av datteren.

Anmeldelsen ble levert i november i fjor.

– Men det er en del forutsetninger som må være på plass før vi kan ta tak i saken. Det er jo her snakk om en uenighet om hvem som har retten på sin side. Så dette må avklares først. Det er ikke vanskelig å forstå farens fortvilelse, men det rettslige grunnlaget må være på plass, sier Solvoll til Halden Arbeiderblad.

– Hva er Østfoldpolitiets rolle i saken per nå?

Per nå er vi ikke involvert, men følger saken. Vi avventer en henvendelse fra enten Kripos eller Kypros, sier Solvoll.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags