- Begynn å søke nye jobber nå

NAV-leder Astrid Nordstrand og avdelingsleder Jan Martin Haug forteller du maksimalt kan få arbeidsledighetstrygd i to år. Høyeste utbetaling i måneden ligger på 25.460 kroner (brutto).

NAV-leder Astrid Nordstrand og avdelingsleder Jan Martin Haug forteller du maksimalt kan få arbeidsledighetstrygd i to år. Høyeste utbetaling i måneden ligger på 25.460 kroner (brutto). Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

De 90 operatørene ved Nexans som mister jobben kan trolig glemme å jobbe i industrien i framtida. – Det finnes ingen slike ledige jobber, melder NAV-leder Astrid Nordstrand og avdelingsleder Jan Martin Haug.

DEL

Derfor råder de: – Begynn å søke nye jobber allerede nå. I Halden, i Østfold. Ja i hele landet. Flytt på deg om nødvendig. Bytt yrke.

Innen mai blir det klart hvem de 90 er som må gå ved Nexans i Halden. I juli permitteres 25 personer.

Les også: - Nexansoppsigelser berører hele fylket

Les også: 90 sies opp på Nexans

Les også: - Dette er vår største kontrakt noensinne!

Gode erfaringer

NAV i Halden har gode erfaringer med samarbeid med bedriften. NAV kom inn i bildet i november 2014, da permitteringene kom. Nå er de forberedte på å rykke inn ved bedriften igjen for å gi informasjon og hjelp til de som har behov for det. Det blir også satt inn ekstra tilbud ved NAV-kontoret. Leder Astrid Nordstrand avventer nå en henvendelse fra bedriften. En bedrift som hun oppfatter som ryddig.

Lav arbeidsledighet

Arbeidsledigheten i Halden er lav og ligger på fire prosent. 5.214 østfoldinger er arbeidsledige. Det finnes ledige jobber. I mars ble det lyst ut 906 ledige jobber på nav.no, og de fleste stillingene finnes innen helse, pleie og omsorg samt bygg og anlegg. Det finnes flere ledige jobber i markedet, i det kun 40 prosent av alle stillinger lyses ut. Mange ansettelser skjer gjennom bekjentskaper og det at folk går rundt med sin cv til mulige framtidige arbeidsgivere og presenterer seg. Sistnevnte er en framgangsmåte Astrid Nordstrand og Jan Martin Haug anbefaler sterkt.

Vær aktiv selv

 – Du må selge deg inn. Du må være aktiv selv, råder de.

– Den som er arbeidsledig må stå på veldig for å få seg en jobb. Har du ikke fått noen jobb når perioden for arbeidsledighetstrygden går ut, ja da har du ingen inntekter, sier Jan Martin Haug.

Neste steg da er å selge unna det du har og i verste fall ende opp som mottaker av sosialhjelp.

25.460 kroner i trygd

 En operatør ved Nexans tjener godt. En hverdag kun basert på arbeidsledighetstrygd gir en helt annen virkelighet for dem og for flere en halvering av inntekten de er vane med.

Haug sier man maksimalt kan motta arbeidsledighetstrygd i 104 uker. Det vil si i to år. Makssummen ligger på seks ganger grunnbeløpet, som gir et månedlig bruttobeløp på ca 25.460 kroner. Det opplyser Jan Martin Haug.

De som 90 som er permitterte i dag bruker allerede av de maksimale 104 ukene du kan få dagpenger/arbeidsledighetstrygd.

Vil rykke ut til Nexans

Ved NAV i Halden er de beredt til å rykke ut til Nexans den dagen bedriften vil de skal komme ut. Leder Astrid Nordstrand avventer en ny henvendelse.

– Vi har vårt opplegg som vi har brukt tidligere. Når de får oversikt over hvilke personer som berøres, er jeg overbevist om at de vil gjøre det like ryddig som forrige gang.

NAV hjelper til med blant annet dette: Hvordan registrere seg som arbeidssøker. Dagpenger. Hvordan bruke NAV sine sider, registrere seg og sende inn meldekort. NAV kan skreddersy jobbsøkerkurs. NAV lærer deg hvordan du skriver cv.

Forrige gang, i november 2014, hadde også Nexans i Halden sitt eget opplegg.

Snu tankegangen

– For dem som berøres er det nå viktig å snu tankegangen. Tenk: – Hva kan jeg gjøre for å komme meg raskt i jobb igjen, sier Astrid Nordstrand.

Om situasjonen sier hun: – Hjørnestensbedrifter er kjempeviktige for oss. De har stor betydning for Halden-samfunnet. Vi stiller opp med det vi kan overfor Nexans.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken