Arvid Johanson har gått bort

Vi lyser fred over Arvid Johansons minne. Arkivbilde.

Vi lyser fred over Arvid Johansons minne. Arkivbilde. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

En av Haldens mest markante personligheter, Arvid Johanson, er død.

DEL

Han har den siste tiden hatt sviktende helse, og onsdag ettermiddag sovnet han stille inn. Han ble 84 år gammel.

Den tidligere stortingsmannen, statsråden og redaktøren i Halden Arbeiderblad var en person hele lokalsamfunnet var på fornavn med.

Stort engasjement

Uansett i hvilken av sine mange roller han opptrådte, la han aldri bånd på sitt store engasjement for hjembyen. Et engasjement som kom til uttrykk på mange måter.

Arvid Johanson var levende opptatt av Haldens historie, og har gitt ut en rekke bøker som kaster lys over den lokale historie.

Sine omfattende kunnskaper om Haldens nære og mer fjerne fortid har han delt med andre også gjennom utallige artikler i Halden Arbeiderblad.

Både i sin tid som ansvarlig redaktør og etter at han gikk av som leder i avisa i 1993. Helt fram til det siste har han bidratt med lokalhistorisk stoff i avisa som har fortsatt var levende opptatt av.

Politisk aktiv i ung alder

Arvid Johanson var politisk aktiv allerede fra unge år. Først gjennom det lokale AUF, senere gjennom Halden Arbeiderparti og Østfold Arbeiderparti.

Han bekledde ledervervet i både ungdomsorganisasjonen, i kommunepartiet og fylkespartiet.

På Stortinget kom han først inn som vararepresentant, og ble valgt inn på fast plass i 1958.

Da han første gang møtte på Stortinget var det som 26-åring, og han var dermed den yngste stortingsrepresentanten siden Eidsvoll-forsamlingen i 1814.

På Stortinget i 22 år

Han var stortingsrepresentant i 22 år. I 1980 ble han utnevnt til olje- og energiminister i Odvar Nordlis regjering. Februar 1981 tok Gro Harlem Brundtland over som statsminister i den samme regjeringen.

Etter regjeringsskiftet oktober 1981 vendte Johanson tilbake til Halden for å ta fatt på redaktørgjerningen i Halden Arbeiderblad.

Selv om han hadde sine administrative oppgaver i avisa, trivdes han kanskje aller best når han kunne reise ut sammen med fotografen for å lage reportasje på hverdagsmenneskene i byen og distriktet.

Han tviholdt på at avisa måtte dyrke sin lokale profil dersom den skulle beholde sin sterke posisjon i lokalsamfunnet.

Sterkt talerør

Gjennom avisa og som engasjert samfunnsdebattant markerte han seg også som et sterkt talerør for lokalsamfunnets interesser. Han nølte aldri med å stå på barrikadene for Halden-samfunnet.

Ikke minst gjaldt det når offentlige institusjoner i Halden var truet. Den viktigste kampen var for å beholde sykehuset med sine tilbud.

Det var en kamp han kjempet både som folketaler og som aksjonist da han sammen med andre haldensere symbolsk lenket seg fast utenfor sykehuset på Stangeberget.

Ved Arvid Johansons bortgang har Halden-samfunnet mistet en av sine pilarer. Han vil etterlate seg et stort savn i mange kretser, men aller størst er tapet for hans nærmeste som har mistet en kjær og omsorgsfull familiemann.

Vi lyser fred over Arvid Johansons minne.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags