Arkitektperle gjenreist

Arne Korsmos hus fra 1937 plasserer seg naturlig i terrenget

Arne Korsmos hus fra 1937 plasserer seg naturlig i terrenget

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Arne Korsmo var blant Norges mest toneangivende arkitekter på 1900-tallet. Nå er Korsmo-huset i Bjerkeveien gjenoppstått med dagens moderne krav til kvalitet samtidig som det modernistiske formspråket er ivaretatt.

DEL
Halden kan smykke seg med to hus tegnet av Arne Korsmo. Huset i Bjerkeveien stod ferdig i 1937, mens Villa Klein i Knardal ble bygget i 1960. Sistnevnte var et resultat av det tette samarbeidet med direktøren for Cathrineholm, Gunnar Klein.
Arne Korsmo var gift med designeren og gullsmeden Grete Prytz Kittelsen. Hun var kvinnen bak emalje-produktene til Cathrineholm i Halden, noe som dannet grunnlaget for et lite industrieventyr i etterkrigstidens Norge.
Korsmo designet kun ett emaljeprodukt for Cathrineholm; et avlangt fat med stripedekor.

Fremsynt frisørmester
- Allerede i 1936 ble en haldenser oppmerksom på Arne Korsmo. Han deltok på Haldenutstillingen i 1936, og i den forbindelse bestilte frisørmester Madsen et hus av den unge arkitekten. Det var ganske fremsynt, bemerker dagens eier, Kirsti Øyen.
Sammen med sin mann, Jan Fremmegård, var de på visning sammen med 150 andre.
- Da huset ble lagt ut for salg et par år tilbake, var det 150 mennesker på visning. Det kom bare inn to bud, forteller Øyen.
Teknisk sett var huset i dårlig forfatning, og det måtte en omfattende restaurering til.
- Eierne som overtok etter frisørmester Madsen, ville forandre husets stil i en mer herskapelig retning. Alt ble forandret, og det ble satt inn bueganger og karnapper etter datidens smak. Vi har fått uvurderlig hjelp fra arkitekt Stenseth, fylkeskonservator Rolf Atle Bråthen og Astrid Skjerven ved universitet i Oslo til å sette huset tilbake i Korsmos ånd. Samtidig fant vi originaltegningene hos kommunen, slik at vi kunne følge huset helt tilbake til utgangspunktet, forteller Øyen.
I to år har huset gjennomgått en totalrestaurering. Alle vinduer er blitt skiftet ut, reisverket er blitt supplert med jernbjelker. Varmepumpe er installert og huset er blitt etterisolert. Det fantes ikke isolasjon i veggene. De nye eierne innrømmer at de kunne ha bygd to nye hus for summen av kostnadene ved å pusse opp dette.
- Det har uten tvil vært en krevende prosess, men også givende og lærerikt. Det har nok blitt en del krisemøter med arkitekt og håndverkere, men vi angrer ikke. Dette huset har jeg drømt om i mange år, og det har blitt mitt hjertebarn, innrømmer Kirsti Øyen.

Lys og luft
Nå står huset ferdig restaurert. Med panoramautsikt over hele Halden, ligger det vakkert plassert i landskapet. I vinduene flommer lyset inn, og interiøret kjennetegnes av lys og luft. Et gedigent eiketre sprer sine grener utenfor vinduet og skaper utsikt om vinteren og en grønn vegg om sommeren.
- Her kan vi følge med på årstidens vekslinger, hver tid har sin egen farge, sin egen sjarm. Man opplever aldri rommet likt, det forandrer seg etter lyset.
Korsmo var spesielt opptatt av å plassere hus riktig etter terrenget. Solen følger vinduene hele dagen, og planløsningene er nøye gjennomtenkt. Han var for eksempel en av de første som tegnet innebygde skapløsninger, forteller hun.
- Arne Korsmo var nytenkende og utradisjonell. Det var modig gjort av frisørmesteren å få ham til å tegne det for seg i 1937, sier hun.
- Det skulle mot til for å restaurere det også?
- Det har vært mange problemer og entusiasmen ble satt på en hard prøve, men det er en god følelse å se resultatet. Her trives vi bare bedre og bedre, sier Kirsti Øyen.
kirsti.andersen@ha-halden.no
Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags