Gå til sidens hovedinnhold

– Jeg har fungert som en masekopp

Artikkelen er over 3 år gammel

I høst sto Frelsesarmeens nye bygg ferdig i Halden sentrum. Da hadde Dag Lund og resten av de frivillige lagt ned utrolige 4.000 dugnadstimer for å få bygningen ferdig.

– Jeg ble litt overrasket da jeg hørte at jeg ble nominert til denne prisen. Jeg mener nemlig at jeg bare har en liten del av æren for dette fantastiske bygget, og det er mange andre som har stått på like mye, sier en beskjeden Dag Lund da HA møter han i Frelsesarmeens nye storstue i Oscarsgate.

Vært et bindeledd

63-åringen snakker varmt om hele gjengen som bidro i prosessen, og roser spesielt entreprenørene i Halden-firmaet Caspersen AS. Det er likevel ikke til å komme utenom at Dag Lund har vært en viktig person i arbeidet med det nye korpset i sentrum, og han har vært et bindeledd mellom entreprenøren og Frelsesarmeen.

– Jeg har vært leder i den lokale byggekomiteen, og hatt ansvar for å innkalle til dugnadsmøter. Jeg har vel fungert som en slags masekopp for å få dette i havn, sier Lund og ler.

Han er bosatt på Bjørkebekk, og forteller om flere timer bak rattet.

FAKTA: ÅRETS ILDSJEL

Prisen Årets ildsjel deles ut av Halden Arbeiderblad på Haldengallaen.

Haldenserne har kommet forslag til hvem som er verdig vinner til prisen.

Blant 40 forslagsstillere har juryen bak Årets ildsjel nominert fem finalister.

Juryen består av ordfører Thor Edquist, styreleder i Sparebankstiftelsen Halden, Kjell Hagen, og ansvarlig redaktør i HA, Hans-Petter Kjøge.

Årets galla arrangeres i Brygga kultursal 13. januar 2018.

De fem finalistene presenteres en og en i romjula.

Avstemmingen åpner fredag 29. desember.

– Det har blitt en del kjøring fram og tilbake ja. Men nå som jeg har blitt pensjonist, så har jeg tid og lyst til å hjelpe.

Begynte i speideren som 10-åring

Lund er vokst opp på Kokkhaugen i Tistedal, og da speidertroppen startet opp i 1964 var 10 år gamle Dag raskt ute med å bli en del av troppen.

– Speideren har veldig utrolig mye for meg, og det ble også min vei inn i Frelsesarmeen. Som 17-åring ble jeg også leder for troppen og har vært det siden, forteller Lund.

– Hvorfor har speideren vært så viktig for deg?

– Jeg har opplevd så mange ting mens jeg har vært i speideren. Jeg har vært leirsjef for store lere i for eksempel Stalingrad i Russland, og ellers vært mye utenlands, forteller Lund.

– Men det aller beste er nok uansett samholdet i patruljen. Bare det å være på små turer med speiderne har vært veldig givende, fortsetter han.

– Alltid likt å jobbe med ungdom

Lund er tidligere lærer på Aremark skole og jobbet der helt til han ble pensjonist. Han har altså jobbet mye med ungdom – både før og etter skoletid.

– Jeg har alltid likt å jobbe med ungdom, og har alltid et håp om at speideren skal gi dem noe. Jeg synes det er viktig at de unge har noe å gjøre. Enten om det er musikk, idrett eller speideren, sier Lund.

I sine mange år som leder for speidergruppa har han opplevd mange forskjellige typer av ungdom, og erfaringene hans tilsier at de fleste bare har positive ting å si om tiden i speideren.

– Jeg får ofte tilbakemeldinger på at det har betydd mye for dem. Jeg har også hørt at speideren har vært et viktig sted for dem å komme til hvis de har hatt det tungt på skolen eller hjemme, forteller Lund.

Ikke helt ferdig

Lund forteller at det fortsatt er litt jobb igjen nede i sentrum, før de kan si seg helt ferdig.

– Vi jobber nå med å gjøre ferdig Fretex-butikken som vi håper skal bli klar til februar, forteller Lund, som forsikrer om at det ikke blir late dager etter at han er ferdig med Frelsesarmeen-bygget heller.

– Det blir nok litt mer fokus på hjemmearbeid, men det er nok av ting å gjøre der også. Jeg har blant annet noe tømmer hjemme som det er på tide at jeg får gjort noe med, sier Dag Lund og smiler bredt.

Finalist 5: Årets ildsjel 2017

NAVN: Dag Lund

ALDER: 63

YRKE: Pensjonist

ILDSJEL FOR: Dugnadsinnsatsen under byggingen av Frelsesarmeens nye korps i sentrum og mange år som leder av speidergruppen i Tistedal/Halden.

Kommentarer til denne saken