Gå til sidens hovedinnhold

– Kan bli enklere for kriminelle aktører

Artikkelen er over 4 år gammel

Varaordfører Alf Ulven (H) i Aremark er ikke i tvil: Politiet må være til stede i grensekommunene.

Høyrepolitikeren i Aremark framhever grensekriminalitet og forebyggende arbeid som politiets viktigste oppgaver i kommunen.

Betydelig grensetrafikk

– Jeg syns både Marker og Aremark må få beholde sine lensmannskontorer. Det er betydelig grensetrafikk gjennom begge kommunene, og et tilstedeværende politi vil ha en god effekt på kriminalitet knyttet til dette, mener Alf Ulven.

– Tror du det blir mindre trygt å bo i Aremark dersom politiet forsvinner?

– Nei, det tror jeg ikke. Den vanlige tryggheten til innbyggerne blir ganske lik selv om det kan bli enklere for kriminelle aktører uten lensmannskontor i kommunen. Vi har hørt at politiet skal patruljere jevnlig i områdene, påpeker han.

Effektivisering

Aremark ligger lavt på krimstatistikken, og det mener Ulven har med politiets forebyggende arbeid å gjøre.

– Lensmannen jobber godt inn mot blant annet skolen og gjør en viktig jobb med ungdommene i bygda. Det er klart at vi mister et viktig element dersom det blir borte. Samtidig må vi være positive til effektivisering, men ikke til enhver pris. Tilbudet må være minst like bra etterpå, påpeker politikeren.

Saken om omstrukturering i politiet er ikke avgjort ennå, og Ulven forsikrer at kommunen skal gi sitt høringssvar.

– Da blir grensekriminalitet og forebygging to viktige punkter som veier tungt for Aremarks del, sier han.

Lokalkunnskap

Ulven ser også verdien i at politiet er kjent i lokalmiljøet.

– Politiet i Aremark kjenner innbyggerne i Aremark. Lensmannen kan være tidlig ute fordi hun vet hva som rører seg. Aremark er et åpent samfunn. Det blir ikke det samme om en patrulje skal komme fra Halden eller fra en base et annet sted. Lokalkunnskap er viktig for politiet, sier han.

Ulven er spent på hvordan omstruktureringen blir til slutt.

– Nå må vi sette oss ned og se på forslaget. Hvis de tar lensmannen vår, må vi se på hva vi får tilbake. Hvis det ikke er minst like bra, får vi argumentere så godt vi kan i de kanaler vi har, avslutter Alf Ulven.

– Vi har tillit hos aremarkingene

Tilbakemeldingene som lensmann Monica B. Anstensen får tyder på at politiets tilstedeværelse i Aremark settes pris på.

Lensmannskontoret i Aremark har to ansatte. Christian Baardsen og Monica B. Anstensen sørger for å håndheve loven i bygda, og de gjør det på en måte som har positive ringvirkninger.

– Vi har lite kriminalitet i Aremark, og jeg tror kontoret vårt bidrar til det. Tilstedeværelse har en forebyggende effekt, sier lensmann Anstensen.

 

– I dialog hele tiden

Politiet i Aremark jobber tverretatlig med både skole, kommune og helse, og de har mulighet til å komme tidlig inn i saker og situasjoner.

– Vi har hele tiden dialog, og vi kjenner samarbeidspartnere, område og publikum. Jeg har sett den effekten flere steder, blant annet i Groruddalen i Oslo. Det har ikke med størrelsen å gjøre, men at man kjenner innbyggerne og stedet, understreker lensmannen.

Hun påpeker tilgjengelighet som en annen viktig faktor for lite kriminalitet og effektivt politi.

– Hos oss er døra alltid åpen når vi er på jobb. Dessuten er vi synlige i lokalmiljøet. Vi er på butikken i lunsjen og har tid til å hilse på og prate med folk. Hos oss sitter også namsmannen. Det er klart det er enklere å ta kontakt når man har etatene like i nærheten, sier Anstensen.

Jobber for ungdom

Å være MOT-coach er en annen måte lensmannen engasjerer seg i lokalmiljøet.

– Der er jeg på samme plattform som ungdommene, og de vet at vi jobber for og med dem. Ut fra tilbakemeldingene Christian og jeg får, føler jeg at vi har innbyggernes tillit her i Aremark, sier Anstensen.

Kommentarer til denne saken