Så fem villsvin på fem minutter

villsvin grensetraktene Halden-Aremark.

villsvin grensetraktene Halden-Aremark. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

I grensetraktene Halden-Aremark møtte fotografen fra smaalenenes.no på til sammen fem villsvin i løpet av noen minutter søndag kveld. Trygt observert fra innsiden av en bil.

Store dyr

Dyrene som kan bli 180 centimeter lange og 200 kilo tunge, lot seg ikke skremme nevneverdig og hadde ikke veldig hastverk med å komme seg ut av veien. Litt lenger ned i veien sto en stor råne.

Det er en pågående debatt om hvor stor plass denne arten skal ha i norsk fauna. I Sverige har bestanden hatt en eksplosiv vekst over flere år. Noen frykter det samme kan skje i Norge, og taler mot. Andre ønsker villsvinet velkommen, og argumenterer blant annet med jaktmuligheter.

En forvaltningsplan for den økende villsvinbestanden i Østfold er på høring hos Fylkesmannen og fylkeskommunen, i disse dager.

Bestanden er generelt økende i fylket vårt, og er observert i Trøgstad, Hobøl og Marker.

Svartelistet i Norge

Artsdatabanken utarbeider blant annet oversikt over fremmede arter som er påvist i Norge, samt vurdere hvilken økologisk risiko disse utgjør. Den såkalte svartelista. Her er villsvinet som står med svært høy risiko.

"Villsvinet er på svartelista i Norge. Fra Sverige vet vi at villsvinet gjør skade på jordbruksprodukter, hager og rekreasjonsområder. I Norge er villsvinet nå vurdert til å ha svært høy økologisk risiko (SE), og havner dermed på svartelista. Denne vurderingen er basert stor sjanse for permanent etablering i Norge, og at arten er bærer av sykdommer og parasitter deriblant trikiner. Villsvin har dessuten en påvirkning på plantesamfunn og naturtyper gjennom gjentatt roting og graving i skogen og lysåpninger. For noen stedegne arter er dette negativt. Det kan eksempelvis hindre fremveksten av nye unge løvtrær. For enkelte arter kan villsvinets roting og graving være positivt".

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags