– En lei og vanskelig sak

FORSTÅELSE: Stein Erik Lauvås skjønner familien Sanne har det tøft, men lover og regler må følges. Arkiv

FORSTÅELSE: Stein Erik Lauvås skjønner familien Sanne har det tøft, men lover og regler må følges. Arkiv

Artikkelen er over 3 år gammel

Stortingsrepresentant Stein Erik Lauvås i Arbeiderpartiet synes Anthon-saken er en lei og vanskelig sak. Det samme mener ordfører Thor Edquist.

DEL

– Jeg kjenner til saken over litt tid. Det siste halvåret, sier Stein Erik Lauvås til Halden Arbeiderblad.

Vanskelig

– Hva tenker du om saken?

– Jeg tenker det er en lei og vanskelig sak. Dette er ingen artig situasjon å havne i. Jeg har ingen problemer med å forstå den personlige elendigheten i dette, svarer Stein Erik Lauvås.

For situasjonen nå er at den seks år gamle Anthony Buensucceso, eller Anthon som han kalles, forlater Norge 25. mars sammen med sin stefar Christer Sanne. De reiser til Filippinene, hvor Anthons mamma og halvsøster bor nå.

Moren ble utvist for to år i høst, fordi hun løy da hun krysset nei for at hun hadde barn på et dokument for å kunne bli au pair i Norge. Moren tok da med seg det yngste barnet, som ble født i juli 2016. Faren til dette barnet er Christer Sanne.

UTVISES: Stefar Christer Sanne reiser med utviste  Anthon Buensuceso til Filippinene.

UTVISES: Stefar Christer Sanne reiser med utviste Anthon Buensuceso til Filippinene. Foto:

– Spilleregler må følges

Utlendingsnemnda støtter avgjørelsen til UDI når det gjelder utvisning. Nemda slår fast at moren grovt har overtrådt en eller flere bestemmelser i utlendingsloven og forsettelig gitt vesentlig uriktige eller åpenbare villedende opplysninger i en utlendingssak. De mener at hun ble gjort uttrykkelig oppmerksom på at opplysningene hun ga da hun søkte om au pair i Norge måtte være korrekte og utførlige. Nemnda mener hun handlet med forsett.

Nemnda mener også at belastningen for Anthon som følge av utvisning av mora antakelig blir begrenset og at han vil returnere til Filippinene hvor han har bodd nesten hele livet og hvor han har sin familie, inkludert moren.

Stein Erik Lauvås er opptatt av at forvaltningen gjør de vurderingene den skal gjøre og følger de reglene den skal gjøre.

– Til syvende og sist er det statsråden og Regjeringen som skal sørge for at så skjer. Jeg er opptatt av at spillereglene må følges. Det gjelder begge parter. Da må statsråden og Regjeringen forsikre seg om at oppgavene er utført på en korrekt måte, sier Lauvås.

Ikke humant

Arbeiderpartiets stortingskandidat Arve Sigmundstad mener det ikke er greit å straffe barn for dumme ting som deres foreldre har gjort. På hans offesielle facebookside skriver Sigmundstad:

«Det er ikke nok med en streng asyl og innvandringspolitikk, vi må også ha en rettferdig og human innvandringspolitikk som bygger på rettstatens prinsipper. Å straffe barn for feil deres foreldre har gjort, er pokker ikke humant - jeg vil mene det heller ikke bygger på rettstatens prinsipper».

– Vanskelig sak

Ordfører Thor Edquist sier rett ut at han synes dette er en veldig vanskelig sak. Han har gjort en henvendelse overfor UDI. Det har ikke kommet noe ut av det foreløpig.

– Jeg skjønner at regelverket skal følges. Samtidig er det ikke logikk i at de skal være ute av landet en kort tid før de kommer inn igjen.

– Jeg skal forsøke UDI igjen. For jeg vil gjerne vite mer om denne saken, sier ordfører Thor Edquist.

– I utgangspunktet skal vi politikere ikke gå inn i enkeltsaker. Vi må nesten ha tillit til at de som forvalter regelverket gjør det riktig, sier Edquist.

VANSKELIG: Ordfører Thor Edquist engasjerer seg. Arkiv.

VANSKELIG: Ordfører Thor Edquist engasjerer seg. Arkiv. Foto:

Ingen kommentar

HA har vært i kontakt med Barneombudet. Pressekontakt Kari Stenquist uttrykker at dette er en enkeltsak som Barneombudet dessverre ikke kan kommentere.

– Vi må være varsomme med å kommentere på saker som vi ikke har gode nok kunnskaper om.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.