– Jeg har flytta fra første etasje til andre etasje, da. Ja, og så har vi bytta taksten et par ganger. Jeg må kanskje nevne det. Men bortsett fra det har jeg bodd under det samme taket hele livet, sier Anders Stenersen og humrer.

– Vet ikke før du har prøvd

Grunnen til at lokalavisa tok kontakt med 93-åringen, er at Stenersen sendte HA et digitalt leserbrev.

Der skrev han blant annet at han ikke er skuffet lenger til tross for at HA bestemte seg for å gi ut papiravis fire dager i uka i stedet for seks.

Les hele leserbrevet fra Anders her!

– Jeg skaffet nettbrett og tok en halv times kurs hos min sønn, og om dere tror meg eller ikke, da leste jeg hele avisa på nett, kunne Stenersen fortelle.

– Jeg er skikkelig gammeldags, og ikke den skarpeste kniven i skuffen på datafeltet, men du vet jo ikke om du får det til før du har prøvet, skrev han videre.

Leserbrevet var undertegnet «Mosegrodd 93-åring».

Ny, digital hobby som 93-åring

Men det var slett ingen mosegrodd 93-åring som møtte HA hjemme på Molkersrød gård.

Anders Stenersen bor i andre etasje hos sønnen Kai og svigerdattera Anne. Han har egen bil og kjører blant annet til eldretreff i Rokke, men balansen er ikke som den var, og ryggen er kranglete, så rullatoren er en god hjelper. Trappa mellom etasjene forserer han med stolheis.

For inntil noen år siden lagde han store møbler som klokker, skap og vegghyller i tre med flotte utskjæringer. Stenersen er fortsatt glad i å bruke hendene, men nå er det mindre møbler og leker som utskårne feler med gradestokk, dukkesenger og vogger som produseres.

Og nå har han altså fått seg en ny hobby - nemlig nettbrett.

– Jeg ble overrasket over hvor raskt Anders lærte seg å bruke brettet. Det hadde jeg ikke trodd. Og snart skal han i gang med å lære seg smarttelefon også, forteller svigerdatter Anne.

– Hvis man ikke har prøvd noe før, så kan man ikke vite hva man duger til heller, poengterer Stenersen.

Kan velge størrelsen på skriften

Han setter pris på hjelpen til opplæring han har fått fra barn og barnebarn, og forslaget om nettbrett kom fra barnebarnet som jobber i elektrobutikk.

– Hun mente at nettbrett kunne passe til meg og andre eldre. Og det stemmer, i hvert fall for min del. Man gjør så godt man kan, og så står det jo på skjermen hva man skal trykke på for å få fram det man vil ha. Det er ikke så vanskelig, forklarer Stenersen.

Han forteller og forklarer hvordan han trykker, drar, og blar i aviser og på andre nettsider på nettbrettet.

– Når det gjelder papiravisa, syntes jeg det kunne være vanskelig å lese de små, trykte bokstavene. Med nettbrettet kan jeg justere skriften så stor som jeg vil. Det er bare å bruke to fingre og zoome ut og inn, ikke noe problem, sier han fornøyd.

En annen ting Stenersen er fornøyd med, er at han har kommet seg på Facebook.

– Jeg har ikke lært meg alt ennå, men det er ganske moro likevel. Man har hele verden inni det lille brettet, sier han.

– Må henge med så godt man kan

Anders Stenersen var ikke overbevist på forhånd at han kom til å lære seg å bruke nettbrett.

– Men hvis man sier nei og er negativ før man i det minste har prøvd, går det i hvert fall ikke. Sånn var det med treskjæringa også. Jeg er langt fra noen verdensmester, men jeg visste ikke om jeg fikk det til før jeg gikk på kurs for lenge siden. Man må jo prøve, og treskjæringa har blitt en hobby jeg har kost meg med i 30 år, konstaterer Stenersen.

Han er opptatt av å følge med på hva som skjer i verden, og på nettbrettet kan han enkelt holde seg oppdatert.

Og er det noe livet har lært Stenersen, så er det at ting forandrer seg.

– Vi må bare finne oss i at verden er i stadig endring. Vi kan ikke få med oss alt, det er det ingen vits i å prøve på, men det gjelder å henge med så godt man kan og få med seg det viktigste, fastslår han, 93-åringen som gikk til anskaffelse av Nintendo Wii som 80-åring.

– Da kunne jeg spille bowling slik jeg gjorde da jeg var yngre, bare at med Wii gjorde jeg det hjemme i stua mi, forteller Anders Stenersen og ler.