– Det var helt uvirkelig å ligge der og høre på at de ikke ville sende ambulanse...

FIKK IKKE AMBULANSE: Tina-Lill Hansen er sjokkert over at AMK-sentralen nektet å sende ambulanse da hun ble akutt syk natt til forrige søndag.

FIKK IKKE AMBULANSE: Tina-Lill Hansen er sjokkert over at AMK-sentralen nektet å sende ambulanse da hun ble akutt syk natt til forrige søndag. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Tina-Lill Hansen var livredd da hun lå syk på gulvet hjemme i Strømsfoss i Aremark og forsto at AMK-sentralen ikke ville sende ambulanse.

DEL

Det var natt til forrige søndag hun våknet opp med voldsomme smerter.

– Jeg ropte på samboeren min og gikk ned i første etasje. Der datt jeg rett ned og begynte å kaste opp, forteller hun.

Tina-Lill hadde nylig funnet ut at hun var gravid.

– Jeg har vært gravid tidligere, og jeg har opplevd abort tidligere. Jeg var helt sikker på at jeg kom til å abortere nå også. Jeg kjente igjen smertene, forklarer hun.

Fikk beskjed om å ta taxi

Samboeren ringte 113 for å få en ambulanse, men ble sjokkert da AMK-sentralen mente hun ikke var syk nok. Det var natt til søndag og han hadde inntatt alkohol, slik at han ikke kunne kjøre.

– Da fikk jeg beskjed om at vi måtte bestille taxi. Det betyr at vi måtte funnet en taxi som hadde akseptert at bilen hans hadde blitt spydd ned, forteller samboer Michael Johannessen.

Nærmeste taxisentral befinner seg i Halden, 45 minutters kjøretur unna. Det betyr at det ville tatt 90 minutter å komme seg til legevakta, så er det ytterligere en halvtime til sykehuset på Kalnes.

Føltes uvirkelig

– Da jeg spurte hva som var alvorlig nok for å sende ambulanse, svarte de hjertestans. Da sa jeg: «Ok, det er hjertestans. Kommer dere da?» Men det ville de ikke, forteller han.

Han innrømmer også at han ble sint og etter hvert aggressiv i samtalene med AMK.

HA har sett telefonloggen, som viser at han ringte 113 minst fire ganger.

– Jeg var ikke i stand til å snakke, men jeg lå på gulvet og var så syk og hadde voldsomme smerter. Likevel fikk jeg med meg det som skjedde. Jeg var helt desperat og det var helt uvirkelig å ligge der og høre på at de ikke ville sende meg ambulanse. Jeg var så redd. Så helt utrolig redd. Det eneste jeg tenkte på var å overleve, sier hun.

Måtte fjerne egglederen

Til slutt var det en venn av paret som fikk kjørt Tina-Lill til legevakta i Halden.

– Det var en fryktelig kjøretur. Jeg bare spydde og spydde. Jeg klarte ikke ligge rolig på de svingete veiene og det gjorde fryktelig vondt, forteller hun.

På legevakta ble det rekvirert ambulanse, og hun ble kjørt til Kalnes.

– Gynekologen forsto raskt hva som var feil, og jeg ble operert akutt. Jeg var gravid utenfor livmora og måtte fjerne den ene egglederen. Jeg hadde også buken full av blod. Dette kunne gått galt, sier Tina-Lill.

Glad for å leve

Hun er fortsatt preget av hendelsen da HA treffer henne etter at hun har kommet hjem fra sykehuset.

I tillegg til dramatikken rundt mangelen på syketransport og operasjonen, mistet hun selvsagt barnet.

– Jeg er egentlig bare glad for å overleve, så jeg takler det greit, sier hun om den avbrutte graviditeten.

– Men det er selvfølgelig trist, sier samboer Michael.

Bekymret

Hun er svært fornøyd med behandlingen hun fikk på sykehuset, men sjokkert over at hun ikke fikk ambulanse, noe hun i verste fall mener kunne ført til døden.

Ved å fortelle om sin historie håper hun forholdene vil bedre seg.

Paret kommer opprinnelig fra Fredrikstad, men flyttet til Aremark i 2015. Så langt har de likt seg svært godt på landet, men nå er Tina-Lill bekymret.

Vurderer å flytte

– Jeg må kunne føle meg trygg når jeg bor så langt ute i skogen. Hvordan skal jeg kunne være trygg hvis jeg ikke kan stole på ambulansetjenesten?

– Hva hvis jeg hadde vært alene, hadde jeg fått ambulanse da, eller hadde jeg blitt liggende der? Jeg har to andre barn, på seks og sju år. Kan jeg stole på at de får den hjelpen de trenger dersom noe skulle skje? spør hun.

– Jeg er så glad for at jeg hadde folk rundt meg som tok ansvar og handlet raskt, sier hun.

Opplevelsen har ført til at de nå vurderer å flytte vekk fra Aremark igjen.

– Det er synd, for vi trives godt på gården, men akkurat nå føler jeg meg ikke trygg så langt inne i skogen, dersom noe skulle skje, innrømmer hun.

Bor hos venner

Da HA besøker paret, bor de hos venner i Fredrikstad.

– Det er så kort tid etter operasjonen at jeg vil være nærmere sykehuset dersom det skulle oppstå komplikasjoner. Jeg er ikke klar for å reise hjem til Aremark ennå, sier hun.

Sender saken til helsetilsynet

Tina-Lill Hansens opplevelse har fått AMK-sentralen i Oslo til selv å sende saken til Statens helsetilsyn for granskning.

– På bakgrunn av opplysningene fra Halden Arbeiderblad har vi selv meldt saken til helsetilsynet. Det ser ut som det kan ha vært en alvorlig tilstand som ble oversett, så da må helsetilsynet granske saken, sier klinikkleder for prehospital klinikk ved Oslo universitetssykehus, Terje Strand, til HA.

Ikke unormalt

Siden saken nå er oversendt helsetilsynet for gjennomgang, ønsker ikke klinikksjefen å uttale seg om detaljene i saken.

– Det har vært flere operatører, samt legevakt inne i bildet, så det er vanskelig å si hva som har skjedd, sier han.

Og forteller at det ikke er unormalt at de selv melder saker til helsetilsynet.

– Når vi oppdager slike ting, så undersøker vi alltid hva som har skjedd, forteller han.

Flyttet til Oslo

Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) i Oslo betjener nødnummeret 113 og tar imot alle samtaler som kommer fra mennesker i medisinsk nød i fylkene Oslo, Akershus og Østfold.

Inntil 15. juni i fjor hadde Østfold en egen AMK-sentral i Moss.

Men Strand mener at nedleggelsen av den fylkeslokale AMK-sentralen ikke har påvirket denne saken. Responstida og muligheten til å få ambulanse mener han skal være like bra i dag.

– Statistikken viser at svartida er kortere enn før, mens responstida er den samme. Antall ambulanseoppdrag er også tilnærmet likt, forteller Strand.

– Ikke geografiproblem

Han mener også at det ikke er utfordring med geografikunnskaper.

– Vi er godt kjent med at det er flere steder i Østfold som er langt unna bykjerner og legevakt. Vi har også flere operatører som ble med over fra sentralen Østfold, sier strand, som selv har hatt legevakt i Halden og således er godt kjent med forholdene.

– Når det gjelder den aktuelle saken var det nok ikke geografi som var avgjørende, avslutter Strand.

– Blir oftere overprøvd

Kommuneoverlege Halvard Bø opplever det ikke som noe stort problem å få rekvirert ambulanse, selv om AMK-sentralen er lokalisert i Oslo.

– Nei, det er ikke noe stort problem, men vi har opplevd en endring i rutinene i den forstand at vi noe oftere blir overprøvd i våre vurderinger, sier Bø.

Han sier at leger og helsepersonell normalt blir hørt når de rekvirerer ambulanse.

Han påpeker at det er begrenset tilgang på ambulanser, og at AMK må vurdere behovet i hvert enkelt tilfelle.

– Da kan man bli bedt om å kjøre selv eller å ta taxi, bekrefter han.

Han kjenner ikke til den aktuelle saken, men sier at det er jevnlige møter med AMK og at dette høres ut som en sak han bør ta opp i et slikt møte.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken