Ingen 17. mai-taler og samling på Torget i år

BRYTER GAMMEL TRADISJON: 17.mai-komiteens leder Truls Breda synes ikke det er trist at det ikke blir taler og samling på Torget i år. Arkiv

BRYTER GAMMEL TRADISJON: 17.mai-komiteens leder Truls Breda synes ikke det er trist at det ikke blir taler og samling på Torget i år. Arkiv Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

17. mai-komiteen har bestemt seg for å droppe samlingen og talene på Torget. Ifølge leder Truls Breda er både komiteen og foreldreutvalgene komfortable med det.

DEL

– Hvorfor dropper dere taler og samling på Torget etter barnetoget?

– Det er jo ingen som er der. Alle går derfra. De eneste som står igjen er rektorer med faner og korps som spiller. Unger hentes underveis av foreldrene sine, svarer 17. mai-komiteens leder Truls Breda.

Er en konsekvens

– Er det en konsekvens på grunn av at lærere ikke lenger går i barnetoget sammen med elevene sine?

– Ja, jeg antar det. Det er en del frivillige foreldre som har tatt vare på andres unger. De kunne stått der, men i realiteten har foreldrene hentet ungene sine og gått andre steder. Når avslutningen på Torget har vært så glissent, har vi bestemt at det offentlige talearrangementet flyttes til Busterudparken. Der samarbeider vi med Blåseensemblet. 17. mai-talen flyttes dit, og årets 17. mai-tale blir holdt av samfunnsengasjerte Heidi Stenbock-Haakestad, svarer Truls Breda.

Det er ikke lagt opp til noen tale fra russepresidenten, da russen ikke har holdt tale på mange år. Det blir heller ingen taler fra barn og ungdom.

NY TRADISJON: Årets tale etter barnetoget avholdes i Busterudparken, hvor også Blåseensemblet spiller. Arkiv.

NY TRADISJON: Årets tale etter barnetoget avholdes i Busterudparken, hvor også Blåseensemblet spiller. Arkiv. Foto:

Så på utviklingen

Truls Breda forteller at 17. mai-komiteen fulgte nøye på utviklingen på Torget i fjor. Deres konklusjon ble at nærmest ingen sto igjen. Ungene er også slitne. De har vært i farta siden klokka 08.30 om morgenen.

– Vi har hatt møte med foreldreutvalgene, og de som møtte, syntes forslaget til forandring var all right.

– Nå skal vi innføre en ny tradisjon i Parken sammen med Blåseensemblet, som har blitt mer synlige på 17. mai. Konsekvensen av samlingen i Parken er at russetoget og turnertoget vil starte noe tidligere. Så når taler og alt er over i Parken, kan folk bare snu seg rundt og få med seg russetoget og turnertoget, sier han.

– Ikke trist

– 17. mai-samling på Torget er en tradisjon. Synes du det er trist at den tradisjonen nå opphører?

– Nei. Det er en utvikling. Det er spennende, svarer Breda.

Han forteller at de har vurdert å la barnetoget starte fra Torget og ha dagens taler der før toget går. Det ble forkastet, da komiteen anså det å bli for komplisert. Opplegget ved togstart fra Oscar Borgs Plass (ved Marcus Thransegate) fungerer så godt med sin logistikk, at de fryktet det vil bli for komplisert å flytte det.

Opplegget ved Minnetempelet og bekransninger beholdes som før. Det er for øvrig Fredrik Holm som holder talen ved Minnetempelet.

– En flott 17. mai

– Så det blir en flott 17. mai?

– Ja, ja. Dette blir bra. Det er spennende å arrangere sammen med Blåseensemblet, svarer Truls Breda.

Alle skoler i Halden skal være representert i barnetoget. Halden Montessoriskole går for første gang.

17. mai-program

Årets 17. mai-program kommer i trykt utgave. Du vil også finne programmet på hjemmesidene til Halden kommune og kommunens egen app.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken