17. mai feiringen startet på minnetemplet på Rødsberget. Flere haldensere tok turen i regnet for å få med seg flaggheising, allsang, andakt og taler.

Bildeserie

Disse feiret nasjonaldagen i byen

Les også:

Bildeserie

Barnetoget i Halden

Les også:

Tradisjoner på Rødsberget

I år var det Fredrik Holm som sto for bekransningen og la vekt på i talen sin om at det er viktig å ikke kun feire oss, men alle som kjemper for landet sitt.

Sangene «Ja, vi elsker», «Fagert er landet», «Når fjorden blåner» og «Haldensangen» var det Halden damekor som sto for, mens Halden Janitsjar bidro til melodien.

 

«Det er de norske tropper som kommer»

Tradisjonen tro skulle også årets russepresident, Sigurd Spørck Thoresen, holde en hilsen fra ungdommen. I år med en liten vri da han framførte en prolog som ble skrevet under og etter andre verdenskrig.

– Gratulerer så mye med dagen, alle sammen. Jeg skal framføre en tekst som er skrevet under og etter andre verdenskrig, sa Spørck Thoresen før han leste:

«Hurrarop gjelder- det virvler i trommer.
Det er de norske tropper som kommer.
Oppover gata et jubeltog fôr.
De vinker til venner- til far og mor.
De sto så alene han og hun
et gråtkvalt hurra kom fra deres munn
for deres gutt kommer ei hjem
han fant sin plass blant alle dem
som livet ga- en ukjent heltegrav».

Tekst fra Lillemor Døhlen

Det var oldemora til Spørck Thoresen som skrev prologen.

– Den ble skrevet av Lillemor Døhlen, som er ei kjent dame for mange eldre haldensere. Hun har skrevet mange tekster. Dessverre døde hun før jeg ble født, men jeg har lest mange av tekstene hennes, sier Spørck Thoresen.

Han fikk hjelp av bestemora sin til å lete den fram blant mange tekster.

– Hvorfor akkurat denne teksten?

– Jeg ville ha noe velskrevet, og jeg syns innholdet var passende da det minnes om de unge som falt for meg og for min generasjons frihet. Det var rett og slett «Spot on», forteller Spørck Thoresen.

Fornøyd med Haldenrussen

Han forteller at han er fornøyd med årets russetid, og at det er godt å være ferdig.

– Vi har hatt et godt samarbeid med skolen, og etter en prat med politiet tidligere i dag er vi enig i at det har gått smertefritt. Det har vært en utrolig fin tid, men samtidig er det deilig å få slappet av nå før eksamen. Jeg gleder meg til å sove igjen, sier han.