Det blir mer hålkeføre i flere tiår framover

HÅLKE: Slikt hålkeføre kommer det til å bli mer avi årene som kommer på grunn av klimaforandringene. (Foto: JOHNNY HELGESEN)

HÅLKE: Slikt hålkeføre kommer det til å bli mer avi årene som kommer på grunn av klimaforandringene. (Foto: JOHNNY HELGESEN)

Artikkelen er over 2 år gammel

Statsmeteorolog Bente Wahl på Meteorologisk institutt kommer med et langtidsvarsel av de sjeldne.

DEL

(Sarpsborg Arbeiderblad) – Vi får hålkeføre oftere i noen tiår framover, slår hun fast med faglig tyngde

Klima i endring

Årsaken er klimaendringene.

Mange steder i Norge er det vanlig å ha et par minusgrader gjennom vinteren. Oftere vil dette tippe over null, med veksling mellom kulde og regn. – Slik vil vi ha det i mange år, inntil den generelle temperaturen har økt så mye at det ligger over null hele vinteren, melder statsmeteorologen til NRK Østfold.

Varmere gjennomsnittstemperatur på jordkloden øker fordampingen, slik at det kommer mer nedbør.

Og vårt distrikt er særlig utsatt for hålkeføre. Spesielt områdene sør for Mjøsa er mer utsatt for temperaturvekslinger og isdannelse på vinteren.

Nye utfordringer

I Vegdirektoratet bekrefter seksjonssjef Øystein Larsen overfor yr.no at hyppigere isføre gir nye utfordringer.

Veisaltspreder

– De siste årene har vi sett tendens til at det er mer skiftninger rundt null grader, vekslinger mellom snø og regn som skaper problemer, ofte med oppklaring om natta som gir tilfrysing og rimdannelse. Dette er forhold som vi forventer vil fortsette, og som i perioder vil skape vanskelige føreforhold, sier Larsen til NRK Østfold.

Vegvesenet har krav til friksjonen på veiene etter hvor viktig veien er. Det vil derfor være ulikt hvor raskt veier blir saltet.

– I perioder vil derfor trafikantene oppleve at det kan bli glatt på veiene under vanskelige værforhold. Trafikantene må ta hensyn til dette, sier Larsen.

Artikkeltags