Pigg eller piggfritt – det kommer litt an på hvor du bor

På snøføre er piggfrie dekk minst like gode som piggdekk, viser tester. Illustasjonsbilde.

På snøføre er piggfrie dekk minst like gode som piggdekk, viser tester. Illustasjonsbilde.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Nybilen har piggdekk, det er kanskje ikke så lurt?

DEL

(Sarpsborg Arbeiderblad) Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny, vi skal kjøpe en brukt BMW X3 fra bilforretning. Det står nye piggdekk på den nå, men jeg er usikker på om det er det beste valget, eller om vi bør velge piggfrie dekk i stedet.

Forhandleren tilbyr oss å bytte til dette mot et mellomlegg på 2.000 kroner. Ikke store penger, så det er egentlig ikke det viktigste. Vi bor på Hamar, på vinteren er det mest lokal kjøring og noen turer til fjells. Mvh Eivind.

Les også: Brennes utvider – overtar Mazda og Hyundai.

Benny svarer:

Hei Evind. Dette har vært et godt spørsmål så lenge vi har hatt valget mellom piggdekk og piggfrie dekk, og jeg er redd det ikke finnes noen helt klar fasit. Det blir litt smak og behag, dessuten har det mye å si hvor i landet man bor. Jeg pleier å si at man skal velge det man selv føler er tryggest.

Det virker på meg som om du er mer enn klar for piggfrie hjul.

I Hamar-området vil jeg mene at piggfrie vinterdekk er det beste de aller, aller fleste dagene i løpet av en vinter. Piggdekkene har sin styrke på is, og spesielt våt is. Særlig langs kysten og nordover er det en aktuell problemstilling. I en by som Tromsø kjører veldig mange rundt på piggdekk. Det er det nok en grunn til.

På Hamar er det vel stort sett typisk innlandsvinter. Så med mindre du har en plundrete oppkjørsel, bor høyt oppe i lia, har utfordrende hyttevei, eller andre skumle utfordringer, så er jeg ikke redd for å anbefale piggfritt her.

Bortsett fra veiegenskapene, gir piggdekk ofte litt mindre komfort. Dekkene er litt harde i gummien og støyer litt mer enn piggfrie dekk. Nå er X3 en bil med god støydemping i utgangspunktet, men du vil nok merke det her også.

På Hamar slipper dere piggdekkgebyr, men tar du deg en Oslo-tur må du betale for å kjøre inn i byen. Det kan jo også være greit å slippe.

Så ja: Jeg tror det kan være vel anvendte penger å bruke 2.000 kroner på å oppgradere til piggfrie dekk i ditt tilfelle.. Pass bare på at du får gode dekk av et anerkjent merke. Betal om nødvendig litt ekstra for akkurat det. Når det gjelder merke, anbefaler jeg å sjekke årets dekktester og velge ett av merkene som kommer best ut der.

Lykke til med ny bil – og god vinter!

Artikkeltags