(Sarpsborg Arbeiderblad)

Tirsdag ettermiddag har enda et vogntog som frakter Teslaer inn i Norge fått kjøreforbud, melder Statens vegvesen.

Vogntoget var fra Litauen ble stanset på Svinesund.

– Den hadde overvekt, tekniske mangler og dårlige bremser. Fikk også gebyr for et utslitt dekk og manglende bombrikkeavtale, opplyser Statens vegvesen på Twitter.

Mandag kveld meldte Moss Avis at alvorlige mangler ble avdekket på nok en transport av nye Teslaer. Det er snakk om et litauisk vogntog som ble stoppet for kontroll på Svinesund. Vogntoget hadde både bremsefeil, løst påbygg og utslitt hengerfeste, opplyste Statens vegvesen.

Kontrollen resulterte i full stopp og kjøreforbud.

– Vi har hatt en del fokus på bremser og utstyr på slike kjøretøy. Mange er veldig dårlige, sier  kontrolleder Jan Reidar Vestby i Statens vegvesen Vestby til Fredriksstad Blad.

– Og dette vogntoget var i svært dårlig stand, med dårlige bremser. Hengeren hadde nesten ikke bremser i det hele tatt. Ved en bråbrems hadde ikke sjåføren hatt sjanse til å stoppe. Kjøretøyet er en dødsmaskin.

Sjåføren får kjøreforbud, men Vestby påpeker at han ikke kan lastes for forholdet.

Det er transportfirmaet som har ansvaret. Vogntoget må nå repareres her eller berges til et verksted i Litauen.

– I dette tilfellet ville stopplengden vært det dobbelte av det normale, som kanskje ligger på 50 meter. Man rekker langt inn i en kø hvis man plutselig må bremse opp når bremsene er så dårlige, sier kontrollederen.

– Dette er veldig farlig. Det er godt vi får luket bort slike fra veiene, sier han til avisen.

 

Kolliderte

Det er bare halvannen uke siden en bilfrakter med nye Teslaer kolliderte på E6 i Østfold nord for Moss, mens to andre fikk kjøreforbud på Svinesund. Ifølge NRK fikk de sistnevnte kjøreforbud på grunn av for dårlige dekk, og en av dem fikk gebyr for overlast.

– Tesla setter sikkerheten først, og vi forventer at våre leverandører gjør det samme. Vi vil følge opp denne saken med selskapet som er ansvarlige for lastebilene, skrev kommunikasjonssjef Even Sandvold Roland i Tesla Motors i Norge i en melding til NRK den gangen.