Jernbaneutbyggingen utsettes

Av og
Artikkelen er over 2 år gammel

Jernbanedirektoratet har bestemt at utbyggingen av jernbanen med dobbeltspor til Fredrikstad, Sarpsborg og Halden vil bli utsatt.

DEL

(Sarpsborg Arbeiderblad) Det melder VG onsdag morgen.

Planen Jernbanedirektoratet nå har lagt fram skal innom Samferdselsdepartementet for endelig vedtak, melder avisen.

Det er ikke ventet at det vil bli gjort store endringer der.

– Med de rammene som ligger til grunn for handlingsprogrammet, har vi ikke sett noen mulighet til å fremskynde Intercity fra det som lå i høringsutkastet, sier kommunikasjonssjef i Jernbanedirektoratet Svein Horrisland til VG.

Fredrikstad, Tønsberg og Hamar ble i fjor forespeilet at det nye jernbanesporet skulle være klart i 2024. Da nyheten om a Bane Nor ville utsette utbyggingen til Fredrikstad og Sarpsborg med tre år fikk det sterke reaksjoner. Ordfører Jon-Ivar Nygård sa da at en eventuell forsinkelse vil være svært uheldig for Fredrikstad.

I høringsrunden gikk både Nygård og ordfører i Sarpsborg, Sindre Martinsen-Evje, hardt ut, og mente det ville være løftebrudd å utsette utbyggingen.

Nå har Jernbanedirektoratet tatt sin avgjørelse, og etter høringsrunden er det ikke gjort særlige endringer i forslaget.

I sitt handlingsprogram for 2018–2029 står det at i 2018 starter anleggsarbeidene på Intercity-strekningen gjennom Moss, og at Moss stasjon skal stå ferdig i 2024. Senere står Råde, Fredrikstad og Sarpsborg for tur. Halden er ikke nevnt i tiltakstabellen, og utbyggingen ligger dermed i det blå.

Det legges opp til å starte bygging av dobbeltspor sør for Haug og gjennom Fredrikstad og Sarpsborg i første seksårsperiode. Sporet skal stå klart i andre seksårsperiode – altså etter 2024.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.