- Akutt syke rammes ikke av streiken

I STREIK: 23 leger ved Sykehuset Østfold er tatt ut i streik. Her ved Sykehuset Østfold Kalnes.

I STREIK: 23 leger ved Sykehuset Østfold er tatt ut i streik. Her ved Sykehuset Østfold Kalnes. Foto:

Av og
Artikkelen er over 4 år gammel

23 leger i Sykehuset Østfold er tatt ut i streik. Rundt halvparten av legene jobber ved sykehuset på Kalnes.

DEL

(Sarpsborg Arbeiderblad) - I Sykehuset Østfold er alle de streikeuttatte leger. Halvparten jobber ved Kalnes og resten ved sykehuset i Moss, opplyser kommunikasjonssjef Bjørn Hødal ved Sykehuset Østfold.

Han understreker at pasienter med akutt sykdom eller skade ikke vil bli berørt av streiken.

- Derimot kan pasienter med timeavtale på sykehuset kan få sin time utsatt. Dette gjelder i tilfelle pasienter som for eksempel har timeavtale til undersøkelser, behandlinger eller etterkontroll. Hvis en timeavtale må utsettes, vil pasienten bli oppringt på forhånd. Har man ikke hørt noe, er det derfor viktig å møte opp, legger Hødal til.

Kommunikasjonssjefen bekrefter at også de som har time for operasjon ved Dagkirurgen i Moss kan bli rammet.

De streikeutsatte legene er spredt utover de fleste avdelinger ved Sykehuset Østfold.

- Hvor mange pasienter som blir rammet, har vi ikke oversikt over foreløpig. Pasientene som ikke får legehjelp under streiken, vil bli satt opp til ny time, understreker Hødal.

Dette må du vite om sykehus-streiken

- Streikeviljen er stor

Ifølge hovedtillitsvalgt for overlegeforeningen ved Sykehuset Østfold, Anne-Karin Rime, er streikeviljen stor blant medlemmene.

- Vi har etablert streikevakter foran hovedinngangen ved sykehuset på Kalnes. Det går rolig for seg, og vi har en god dialog med sykehuset, understreker Rime overfor SA.

"Spekters arbeidstidsordninger er uforsvarlige – både for arbeidstakerne og pasientsikkerheten. Legenes unntak fra Arbeidsmiljøloven er allerede omfattende nok. Derfor er vi i streik, sier forhandlingsleder Rune Frøyland i Akademikerne helse. Han opplyser at streiken vil fortsette til det kommer et «kollektivt vern mot uforsvarlig arbeidstid».

Rime utdyper:

- Spekter sier de vil være ansvarlige og ikke utnytte arbeidstidsordninger. Likevel kan våre medlemmer bli pålagt å jobbe 60 timer i uka. Det kan vi rett og slett ikke gå med på. Det er ikke forsvarlig overfor pasientene, og kan bety at flere gir opp yrket, sier Rime.

Hovedtillitsvalgt Rime er innstilt på at det kan ta tid før partene kommer til enighet.

- Vi må være tålmodige. Vi har brukt alle andre kanaler vi har uten å nå fram. Streik er vår siste mulighet. Men vi beklager de følgene det får for pasientene.

200 ansatte ved fem sykehus

Meklingen mellom Spekter og Akademikerne helse har brutt sammen, og nærmere 200 ansatte ved fem sykehus går ut i streik fra onsdag

I STREIK: 23 leger ved Sykehuset Østfold er tatt ut i streik. Her ved Sykehuset Østfold Kalnes.

I STREIK: 23 leger ved Sykehuset Østfold er tatt ut i streik. Her ved Sykehuset Østfold Kalnes. Foto:

morgen, bekrefter Riksmekleren.

Partene sto så langt fra hverandre at det ikke var grunnlag for å legge fram et forslag som kunne forventes å bli anbefalt av begge parter, ifølge riksmekler Nils Dalseide. Meklingsfristen var satt til midnatt natt til onsdag og fortsatte noe på overtid, før partene meldte om brudd.

Akademikerne tar ut 194 medlemmer ved Oslo universitetssykehus, Sykehuset Østfold, Helse Bergen, Helse Stavanger og Finnmarkssykehuset i streik fra onsdag. Ifølge Spekter er i overkant 100 av dem leger. Streiken trappes opp med ytterligere 119 medlemmer i Akademikerne ved Akershus universitetssykehus, Vestre Viken, Sykehuset i Vestfold og St. Olavs hospital fredag.

- Vanskelig planlegging

De som tas ut i streik er leger og andre akademikergrupper som ingeniører, økonomer, jurister og samfunnsvitere. Streikeuttaket er svært moderat, og setter ikke liv og helse i fare, ifølge Akademikerne.

Spekter hevder de ikke krever endringer i legenes arbeidstidsbestemmelser, men søker mer fleksibilitet for å kunne planlegge hvordan de bruker ressursene best mulig.

– Spekter beklager at Legeforeningen velger å gå ut i streik fordi de ikke har fått innfridd krav som ville ha gjort det svært vanskelig for sykehusene å planlegge tilbudet til pasientene i tråd med nye pasientrettigheter, pålegg fra politiske myndigheter, økte forventninger i befolkningen og gjennomføring av ny spesialistutdanning for leger, sier Anne-Kari Bratten i arbeidsgiverforeningen Spekter i en pressemelding.

– Sykehusene vil nå organisere driften slik at streiken i minst mulig grad rammer pasientene. (©NTB)

Artikkeltags