Fylkesvei 118 på Solli åpnet etter utslipp av tusen liter salpetersyre

Fylkesvei 118 forbi Sollikrysset er igjen åpnet for trafikk.

DEL

(Sarpsborg Arbeiderblad) Sjåføren av et vogntog med farlig gods mistet to fat med salpetersyre da han skulle inn på E6 ved Solli ved 08-tiden fredag morgen.

– Det kom en tankbil fra Fredrikstad som skulle inn på E6 i nordgående retning. Da han kom i svingen til påkjøringen til E6, falt to fat med salpetersyre av bilen, sier Tom Sandberg, operasjonsleder i Øst politidistrikt til Fredriksstad Blad.

Det gikk hull på det ene fatet, slik at 1.000 liter lekket ut, skal vi tro samme Sandberg.

– Vi har sperret av området, slik at publikum ikke vil komme i kontakt med utslippet. Salpetersyre er meget etsende, sier vaktleder Jan Karlsen, hos Øst 110-sentral til Sarpsborg Arbeiderblad.

Sterk syre

Det ble først opplyst at det var 2.000 liter salpetersyre som hadde rent ut. Det stemte ikke. SAs-fotograf på stedet får opplyst at det er snakk om drøye tusen liter. Bilen stod i påkjøringsrampen i nordgående felt.

– Stroppene som sikret to tusen liters fat med svovelsyre røk, disse har kommet seg ut av transporten gjennom sideveggen. Det ene fatet har det gått hull på slik at tusen liter har lekt ut, opplyste brannvesenet i en tidlig melding.

Men det er som nevnt ikke svovelsyre det er snakk om. Jan Karlsen bekrefter at det er salpetersyre som har rent ut i veien.

Syra er meget sterk, som blant annet brukes til framstilling av kunstgjødsel og sprengstoff.

Hold avstand

– Det kan ryke litt i området, og det kan gi såre slimhinner og øyer, sier Karlsen.

Øst 110-sentralen oppfordrer derfor publikum til å holde seg på avstand.

Brannvesenet i Sarpsborg jobber med å få tak i noe som kan nøytralisere syren, som kalk. Salpetersyren er ifølge politiet nå mest farlig for miljøet rundt, og ikke for mennesker.

– Det er jo ikke boliger i umiddelbar nærhet, sier Sandberg, men påpeker samtidig at man må kontakte lege dersom man skulle innånde salpetersyre eller få det i kontakt med bar hud.

Fylkesvei 118 stengt

Ingen biler fikk kjøre ut på E6 ved ulykkesstedet i morgentimene fredag. Trafikken på E6 går nå som normalt, men brannvesenet har sperret av fylkesvei 118.

Nødetater er på stedet. Sarpsborg Brannvesen har sendt inn to kjemikaliedykkere for å danne seg et bilde av omfanget.

Artikkeltags