Halden Internasjonale Musikkfilm Festival foregår 16. til 18. februar og åpnes av Åse Kleveland. Hver dag har sitt tema, med fagprogram på Kulturhuset, filmer i Halden Kino i Skofabrikken, og kveldsaktiviteter i Halden nye storstue, Byparken.

Folkefest

Det starter torsdag med norsk filmdag. Der er tema et perspektiv på musikkfilm i Norge i dag. Fredag står filmer fra Texas på dagtid, og byen Austin om kvelden, på programmet, mens lørdagen byr på folkefest med film og konsert.

Fra programmet kan nevnes Egon Holstad, som presenterer sin favorittmusikkfilm «The Byrd Who Flew Alone», viet Gene Clark, filmviteren Gunnar Strøm fra Høgskulen i Volda som snakker om animasjon i musikkvideoer med utgangspunkt i «Take On Me» fra a-ha, mens Arvid Skancke-Knutsen presenterer nyere norske musikkvideoer.

Debatt

En debatt å merke seg er når Thomas Seltzer, Egon Holstad og Eirik Mosveen møtes for å ta for seg angrep på demokratiet sett fra et rockperspektiv. Den ledes av filmanmelder Ida Madsen Hestman.

Fra USA kommer Joe Nick Patoski, som har skrevet og fortalt om Texas-musikk i mer enn 50 år. Ikke bare i bokform – han har med seg filmen «Sir Doug & The Genuine Texas Cosmic Groove», en film om Doug Sahm han har regi på. Til Halden kommer også Jeffrey Brown, som vant publikumspris for «The Story of Saxon Pub» på SXSW. Han skal snakke om prosessen fram til ferdig film i festivalens fagprogram.

Filmer som vises er «Without Getting Killed Or Caught», som tar for seg to av Texas' største låtskrivere, Guy Clark og Townes Van Zandt. David Bowie-dokumentaren «Moonage Daydream», «Heaven Stood Still – The Incarnations of Willy DeVille», «Meet Me in the Bathroom», «The Last Waltz» og «Hallelujah: Leonard Cohen, a Journey, a Song» blir også å se.

Halden som musikkby

Fagprogrammet vil fokusere på Halden som kultur- og musikkby, og Arvid Skancke-Knutsen vil bl.a. vise resultatet fra musikkvideoworkshopen. Om kvelden er det folkefest i Byparken, hvor Halden-bandet Norma spiller.

Halden Internasjonale Musikkfilm Festival er åpen for alle. Enten som delegat for hele festivalen, dagpass, enkeltbilletter til filmene eller billetter til kveldsarrangementene i Byparken. Påmeldingsinfo på festivalens nettside, haldenfilm.com.

Programmet i sin helhet

Torsdag 16. februar

Temaet er et perspektiv på musikkfilm i Norge i dag, og den kreative retningen landet tar innenfor sjangeren.

Åse Kleveland foretar den offisielle åpningen av festivalen. Egon Holstad, vinner av Gulpennen i år, presenterer sin favorittmusikkfilm, «The Byrd Who Flew Alone», en dokumentar om Gene Clark fra The Byrds' tragiske liv og flotte musikk.

Gunnar Strøm fra Høgskulen i Volda vil snakke om animasjon i musikkvideoer med utgangspunkt i «Take On Me «av a-ha, og andre musikkvideoer. På utstillingen i Kulturhuset vil vi kunne se originale tegninger fra flere animerte videoer.

Under festivalen vil ungdom fra Halden og omegn kunne delta på en workshop for å lage musikkvideo av en låt med Halden-bandet Norma. Hver dag vil Arvid Skancke-Knutsen presentere nyere norske musikkvideoer i samarbeid med Ballade.

Thomas Seltzer er deltaker i en debatt om angrep på demokratiet sett fra et rockperspektiv på kveldsarrangementet i Byparken. Her samler vi fire av de tydeligste stemmene i Norge: Thomas Seltzer, Egon Holstad og Eirik Mosveen med filmkritiker Ida Madsen Hestman som debattleder. Etter debatten blir det party med levende musikk.

Fredag 17. februar

Fredagen på HIMF er viet Texas og byen Austin. Fra fagprogrammet om morgenen, via filmer med og om Texas-artister om ettermiddagen og til en kveld i Austin i Byparken.

Joe Nick Patoski har skrevet og fortalt om Texas-musikk i mer enn 50 år og har vært medforfatter på biografier om Willie Nelson, Selena og Stevie Ray Vaughan. Han introduserer filmen «Sir Doug and the Genuine Texas Cosmic Groove» som han har regissert.

Jeffrey Browns film «Nothing Stays the same: The Story of The Saxon Pub» vant publikumsprisen på SXSW i 2019. Filmene hans har blitt vist på flere internasjonale festivaler som Sundance, IDFA, Tribeca og New York FF. Jeffrey vil fortelle om prosessen fram til ferdig film i fagprogrammet om formiddagen.

«Without getting killed or caught» blir introdusert av Tom Skjeklesæther og handler om to av Texas' største låtskrivere, Guy Clark og Townes Van Zandt. Guys utfordringer som låtskriver, han komplisert ekteskap med kona Susanna og deres dype vennskap med Townes Van Zandt.

Fredags kveld, en natt i Austin, byr på Texasinspirert mat, underholdning og ekte Austin-følelse. Livemusiker viet Doug Sahm, framført av et hyllestband frontet av Jan Dahlen og brødrene Kulseth.

Lørdag 18. februar

Siste dag byr Halden Internasjonale Musikkfilm Festival på filmer fra morgenen til tidlig kveld.

Det blir flere nye filmer, reprise på filmer fra torsdag og fredag, og filmbonanzaen avsluttes på Aladdin.

Programmet består av blant andre David Bowie-dokumentaren «Moonage Daydream», et par spennende norske dokumentarer, «Heaven Stood Still – The Incarnations of Willy deVille», «Meet Me in the Bathroom», klassikeren «The Last Waltz» og «Hallelujah: Leonard Cohen, a Journey, a Song»