– I utgangspunktet skulle dette bare ta et år, men jeg oppdaget at haldensere har stått for mange idrettsbragder i veldig mange idretter. Jeg skulle gjerne hatt med enda flere, men det var så mye at jeg til slutt måtte stoppe, sier Nordsjø.

700 eksemplarer

Forfatteren av boka «Haldens helter» var selv en aktiv bryter i sin tid og spilte i tillegg ungdomsfotball i Kvik helt opp til junioralder. Han har bakgrunn fra mediebransjen som annonsesjef og redaktør, og har alltid hatt et hjerte for Halden-idretten.

– Jeg ble ikke noe idrettshelt selv, men jeg har alltid vært opptatt av imponerende idrettsbragder levert av ekte haldensere. Det har jo blitt noen opp gjennom åra, og derfor hadde jeg lyst til å skrive en bok om det, sier Nordsjø.

Resultatet har altså blitt «Haldens helter».

700 eksemplarer har denne uka blitt levert ut av Nordsjø personlig eller blitt plassert hos kiosker og bokhandlere i byen.

I boka har han tatt for seg heltene, intervjuet noen av de som fortsatt lever og fortalt historier som kanskje ikke er like kjente for folk flest i dag.

– Uten klubbene, ingen mestere

I tillegg har han tatt for seg alle klubbene som utøverne har representert.

– En ting er selve utøveren, men hadde det ikke vært for alle klubbene i byen hadde ikke disse fått sjansen til å lykkes. Uten klubbene, ingen mestere, sier Nordsjø.

I boka kan man lese om Olaf Frydenlund som tok Haldens første OL-medalje i Paris 1900, Johan Anker som tok to OL-gull med egenkonstruerte båter og friidrettslegende Tor Olsen.

Om flere av de gamle heltene, dukket det opp historier som Nordsjø selv aldri hadde hørt før.

– Det har vært veldig gøy å jobbe med. Det har aldri vært skrevet én bok om hele Halden-idretten før, så jeg føler at jeg har lært mye i denne prosessen, sier Nordsjø.