I går kom nyheten om at Saugbrugs har fått nye eiere.

Morselskapet Norske Skog ASA har i lang tid slitt med å nedbetale en enorm gjeld. Nå har de som har lånt ut pengene til Norske Skog ASA, gått inn og krevd umiddelbart forfall i lånet sitt og dermed tatt kontroll over alle Norske Skogs fabrikker gjennom datterselskapet Norske Skog AS.

Morselskapet uten verdier

Det medfører trolig at alle som eier aksjer i Norske Skog ASA, har tapt pengene sine. Det selskapet er i realiteten nå uten verdier.

Tilbake fra sidelinja

For bare fire måneder siden solgte Sven Ombudstvedt alle sine aksjer i Norske Skog ASA og trakk seg som konsernsjef. Nå er det han långiverne har valgt som styreleder i selskapet de har tatt kontroll over, Norske Skog AS.

– Jeg har blitt bedt om å gå inn som styreleder og ta en aktiv rolle i ledelsen på vegne av långiverne, sier Sven Ombudstvedt til E24.no.

– Utålmodige

Långiverne som nå har tatt kontroll over alt av verdier i Norske Skog, er globale fondsgiganter som Blackstone, Blue Bay Capital, Ocean Wood Capital, Cyrus og Santos Capital. Til sammen har de lånt ut 4,2 milliarder kroner til Norske Skog, som de ikke har fått tilbakebetalt.

– Vi er utålmodige og mener ledelsen ikke klarer å komme fram til en løsning. Vi har kommet dit at vi frykter for virksomhetenes ve og vel, sier «comeback kid» Sven Ombudstvedt.

Sveeas har trolig tapt alt

Den norske investoren Christen Sveaas kjøpte seg for kort tid siden masse aksjer i Norske Skog ASA, og på en ekstraordinær generalforsamling for to uker siden, ble han ny styreleder. Nå har han mistet kontrollen over konsernet og har trolig tapt alt han investerte. Selskapet han eier aksjer i, står i realiteten uten verdier.

– Vi må respektere at pantekreditorene (långiverne) i Norske Skog ikke har fått renter på lenge. Selskapet er forgjeldet til langt oppover ørene og det er heller ikke noe nytt, sier Sveeas til NRK og understreker at han ikke er i stand til å se at styret kunne gjort noe annerledes på den korte tiden det har sittet sammen.

Konsernsjef: – Ikke overraskende

Saugbrugs-fabrikken i Halden er et eget AS og ledes av direktør Kjell-Arve Kure. Han rapporterer nå ikke lenger til Christen Sveaas og Norske Skog ASA, men igjen til Sven Ombudstvedt og Norske Skog AS.

Det har ikke lykkes Halden Arbeiderblad å komme i kontakt med Kjell-Arve Kure onsdag morgen.

Lars Sperre, som er konsernsjef i Norske Skog ASA, sier følgende om saken i en epost til E24:

«Vi ser på dagens hendelser som et skritt mot en endelig løsning. Norske Skog har sju konkurransedyktige fabrikker som vil fortsette å selge kvalitetsprodukter gjennom hele denne rekapitaliseringsperioden. Denne prosessen har pågått i ni måneder, og det er ikke overraskende at det nå blir tatt grep for å finne en endelig rekapitaliseringsløsning».