Gå til sidens hovedinnhold

Slik ser de for seg Haldens nye bydel

Artikkelen er over 6 år gammel

Nå er detaljreguleringen av Fredrikshalds brygge på Tyska klar. Høyden på bygget vil trolig vekke debatt.

- Vi håper at dette kan bli en flott og bærekraftig bydel, som kan bli en god tilvekst til Halden og ta byen videre inn i de neste 350 årene, sier daglig leder i Norske Helsehus, Tore Borthen, som står bak utbyggingsprosjektet Fredrikshald brygge på Tyska.

BILDER: Slik kan Tyska bli

Behandles til onsdag

Onsdag neste uke kommer saken opp til politisk behandling i hovedutvalget for plan og teknisk.

Og der vil politikerne få presentert et prosjekt i en moderne utforming som Halden aldri har sett maken til.

Men arkitekt Ola Roald, som står bak utformingen, påpeker at selv om det ved første øyekast er svært moderne, er også mye av Haldens struktur tatt vare på i forslaget.

- Vi viderefører Halden

- Vi har lagt veldig vekt på å videreføre samme type bystruktur som er ellers i Halden i dag. Byen bærer preg av små kvadraturer og er veldig transparent. Fredrikshald brygge blir en forlengelse av dette. I stedet for at vi fører opp en stor kloss blir det en rekke små blokker som hver for seg ikke har en grunnflate på mer enn 300 kvadratmeter, eller to normale eneboliger, sier Roald til HA.

Området på Tyska er egentlig regulert for et bygg på fire etasjer. Men i forslaget fra utbyggerne er det innslag av en tilbaketrukket femte etasje på bygningene.

- Dette er et rent arkitektonisk grep som vi mener gjør bygningene mye finere. Spesielt fra sjøsiden, sier arkitekten.

Kommunen reagerer på høyden

De foreslåtte leilighetene i femte etasje gjør ikke at bygget totalt sett blir større. For å oppnå en visuell variasjon vil nemlig utbyggerne variere mellom tre, fire og fem etasjer på bygningene.

Likevel er ikke administrasjonen i Halden kommune begeistret for høyden på bygget i forslaget til detaljregulering.

I sin tilbakemelding til detaljreguleringsplanen skriver kommunen at de mener det må arbeides med å redusere høyden ytterligere.

BAKGRUNN: Se hele forslaget til detaljregulering her

- Vi minner om at rammene for bygningshøyder har vært kjent fra starten, skriver fagleder Morten Høvik i Halden kommune.

Debatt om privatlivet

Halden kommune er også skeptisk til om byggeplanene gir en stor nok skjerming av privatlivet for dem som skal bo der.

- Vi mener at det vil by på store utfordringer å ivareta hensynet til privatliv og innsyn i leiligheter og kvalitet på utearealer med de knappe avstandene det blir mellom boligenhetene, skriver rådmannen.

Borthen i Norske Helsehus tror derimot bydelens tetthet er en styrke for sosialt mangfold, og at det åpner for at flere kan skaffe seg bolig på Tyska.

- Som utbygger ser vi en trend der mange ønsker å bo sentrum med nærhet til alt og der man også kommer tettere inn på naboene. Vi ser på dette som en effektiv ressursutnyttelse av tomta som ligger i gåavstand til alle tilbudene i Halden sentrum, sier Borthen.

DEBATT: Hva mener du om planene? Si din mening i kommentarfeltet nederst i artikkelen

- Gode lys og siktforhold

Arkitekt Ola Roald innrømmer at det bygges tett i området, men har sterk tro på at deres forslag vil gi et godt bomiljø på Tyska.

- De aller fleste boenhetene er planlagt som tosidige leiligheter, som vil gi gode lys og siktforhold. Det er svært få prosjekter med ni boligblokker i tett kvartalsstruktur som kan vise til 16 av 36 fasader uten gjenboere, skriver arkitekten i en begrunnelse sendt til Halden kommune.

FAKTA:

  • Norske Helsehus og Betonmast står bak prosjektet Fredrikshald Brygge.
  • Planen er å bygge ut totalt 20.000 kvadratmeter med 200-230 boliger.
  • Utbyggingen vil skje trinnvis og dersom detaljreguleringen vedtas før sommeren, kan selskapet starte utbyggingen alt til høsten.
  • En utbyggingsstart vil først skje når selskapet vet at de har kjøpere til boligene. - Vi vil ikke bygge på en ren spekulasjon om at det finnes kjøpere.
  • En utbygging av området innebærer også at Halden Byutvikling kan bygge «Drømmeparken» med strand, lekearealer og sportsarealer på tomta ved siden av Tyska.

Kommentarer til denne saken