Gå til sidens hovedinnhold

Haldens nye bydel vekker reaksjoner

Artikkelen er over 6 år gammel

I går offentliggjorde HA hvordan utbyggerne ønsker at Fredrikshalds brygge skal se ut. Det satte fart i debatten.

Nesten 100 kommentarer har kommet inn på HAs nettsider og Facebook-side etter at HA i går kom med nyheten om at detaljreguleringen for Fredrikshalds brygge er klar for politisk behandling.

Hva synes du om forslaget? Gi din stemme til høyre i artikkelen (fungerer ikke på mobil).

Utbyggerne Norske Helsehus og arkitekt Ola Roald ser for seg en svært moderne bydel der Tista går over i Iddefjorden.

- Jeg synes egentlig dette var ganske kult. Annerledes og nytt for Halden. Men det er det denne byen trenger. På alle mulige måter, skriver Alexandra Gjerlaugsen.

MODERNE: Slik ser utbyggerne for seg at Fredrikshald brygge bør se ut. Illustrasjon: Ola Roald AS

- For voldsomt

128 mennesker har trykket liker på artikkelen «Slik ser de for seg Haldens nye bydel» på HAs Facebook-sider, men i kommentarfeltet er det et stort flertall av personer som mener det moderne uttrykket ikke hører hjemme i den historiske byen Halden.

- Dette er for voldsomt rett ved vannkanten. Må hver eneste meter langs Tista og Iddefjorden bygges igjen? spør Unn Aasgård.

Og får støtte fra naturentusiast Trond Lauridsen.

- Det går ikke an å ha noen så malplasserte bygninger helt inne til elva vår. Jeg synes det er skremmende at noen få skal bestemme hvordan fremtidens by skal se ut, skriver han.

- Ta utgangspunkt i empirestilen

Geir Vegusdal mener arkitekten og utbyggerne burde la seg inspirere av Haldens velkjente empirestil.

- Denne «muren» eller husrekken mot fjorden bør markere og fremheve byens identitet og egenart. Det vil være en katastrofe for byen vår å tillatte et slikt nytt fremmedelement i bybildet. Ta utgangspunkt i empirens elegante linjer, slår Vegusdal fast.

Tom Aardahl har heller ikke mye til overs for forslaget.

- Dette var ingen spesielt sjarmerende arkitektur. Området er såpass sentralt og iøynefallende at det fortjener en mye bedre løsning enn disse byggebrakkene. Jeg er på ingen måte motstander av at det bygger ut her, men det må gjøres med stil. Dette kan bli en perle, skriver Aardahl.

- Skikkelig fremtidsaktig

Kim-Are Arvesen har derimot liten forståelse for at det klages på det moderne forslaget.

- Greit, det passer kanskje ikke inn i byen vår fordi den har masse gamle bygninger. Det er jeg også fan av. Hadde noen foreslått å rive det gamle, ville jeg blitt irritert. Men det ser jo kjempepent ut på bildet. Skikkelig fremtidsaktig. Og så med den utsikten, skriver Arvesen.

Camilla Larsen er også blant dem som er positive til hvordan arkitekten håper at blokkene på Tyska skal bli.

- Lekkert! Et løft for byen, slår hun fast.

Tror få motstandere har vært på Tyska

Ivar Andre Dahl er forundret over at mange reagerer så sterkt på forslaget.

- Mange av dere som er imot utbygging her, har nok ikke vært på Tyska. Det ligger en nedrevet sjøbod der og det er et fristed for byens løse fugler. Jeg synes dette blir bra, jeg. Det vil både dra mennesker og jobber til Halden, som igjen betyr mer penger til oss som bor her.

Det er litt rart at en positiv sak for byen får flere negative kommentarer enn for eksempel at eldre og syke ikke får den hjelpen de fortjener. Det skjønner ikke jeg, skriver Dahl i debatten.

Kommentarer til denne saken