- Er Axels Tivoli på Torget?

Dette er de fire sidene av Normandsstøtten på Torget, som Dronning Sonja avduket fredag.

Dette er de fire sidene av Normandsstøtten på Torget, som Dronning Sonja avduket fredag. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Ikke alle er like fornøyde med byprivilegiet som pryder Nordmandsstøtten på Torget.

DEL

H.M Dronning Sonja avduket byprivilegiet under byjubileets første dag fredag, men ikke alle var like fornøyde med Østfoldsmuseenes jubileumsprosjekt.

Les også: Slik ser Normandsstøtten ut nå

- Synes det ødelegger støtta

Inger Elisabeth Haugene: Selv om det er Østfold museets farger, synes jeg at budskapet hadde blitt mere estetisk med svakere farger på den flotte støtten.

Rune Gråbein Svendsen : Er Axels Tivoli på Torget? Syns ikke den spøken der, var noe morsom. Eller har Arkitekten til Meny vært på ferde her og. Jaggu mye vi må bli "vane" til.

May-Liss N'poffå Sjøstrøm : Dem spør hva jeg syns ... Helt grusom !! Nesten flaut ..

John Thomas Hartmann Gundersen Ødelagt hele støtta, jo!!

Bente E Hansen: Dette var glorete, syns det ødelegger støtta :-(

Hans Jarle Moen: Så var den støtta i stykker.

Marit Westby : Flott med farger

Jens Bakke: Denne utstillingen hadde fortjent å stå på egne ben, f.eks en 10-15 meter mot øst. Slik den nå er plassert, får den litt karakter av en tvangstrøye. Christo og Jeanne-Claude hadde for noen tiår siden kunstprosjekter der de pakket inn landemerker, bl.a. Riksdagsbygningen i Berlin. Kanskje var tanken noe av det samme her, uten at man turt å ta skrittet helt ut? Nordmand-støtta er utvilsomt vakrere uten installasjonen, men jeg har høy toleranse for alt som er midlertidig - utstillingen er å anses som et fargerikt partytelt i jubileumsåret.

Mens andre er fornøyde:

Liv Anne Fossbråten Nytt og friskt. Flott  Hele byen trenger ikke være grå. Nå synes dette, trekker folk til seg så de leser det

 

Ikke permanent

Direktør for Østfoldmuseene Gunn Mona Ekornes sier til Halden Arbeiderblad at dette ikke er en permanent utsmykning av Nordmandsstøtten.

- Dette er ment som et tiltak som skal stå ut jubileumsåret. Fargene er hentet fra Østfoldmuseenes logo, severdighetskringla som vi har hatt siden 2010 og som vi bare blir mer og mer glad i. Prosjektet i Halden har min fulle tilslutning, sier Ekornes.

Hun henviser videre til prosjektleder Lillian Nyborg for flere kommentarer om byprivilegiets utforming.

Naturlig plassering

Nyborg forteller til HA at prosjektets mål var å synligggjøre hvorfor Halden ble en by.

- Plasseringen på Torget var helt naturlig siden det var her byen vokste fram og Nordmandsstøtten står på den sentrale plassen her.

- Vi mener at historien vi formidler supplererer historien til Peder Olsen Nordmand som var en av drivkreftene bak å få byprivilegiene til byen.

Hun har fått med seg at mange har reagert negativt på utsmykningens farger.

Skal være blikkfang

- Tanken bak de friske fargene er å være et blikkfang, slik at man stopper opp litt og går bort for å lese hva som står der. Det er veldig mange som kan mye om byens historie i Halden, men det er også mange unge og folk fra andre kulturer for eksempel som ikke kjenner den så godt. Vi ønsket å tiltrekke oss folks oppmerksomhet

- Skjønner du at folk reagerer?

- Ja absolutt. Det er sterke farger og en uortodoks presentasjon i museumssammenheng. Jeg har respekt for at folk reagerer, men samtidig tenker jeg at vi ikke må være redde for å synes og bruke litt nye virkemidler for å formidle historien.

Bildet: Østfoldmuseenes logo

Bevisst bruk

Hun forteller at tanken opprinnelig var å ha mye større oppslag enn det som ble resultatet.

- Vi slo det heldigvis fra oss. Da hadde jo Nordmandsstøtten forvunnet helt. Vi bestemte oss i steden for å bruke de flatene som allerede er tilgjengelig på støtten. Fargene er en smakssak, men jeg håper jo det ikke er fargene som blir mest diskutert, men det som står der.

- Fargene er brukt bevisst for at man skal bli tiltrukket av støtten og kanskje bli litt overrasket over at det man finner er en historisk tekst.

Østfoldmuseets farger

Hovedpoenget er altså ikke at det er Østfoldmuseets farger.

- Samtidig som vi ikke skal være redde for å bruke de flotte logofargene våre. Vi synes jo at vi har en viktig rolle i Halden og Østfold, avslutter konservator og prosjektleder Lillian Nyborg.

2. mai inviterer  Østfoldmuseene til "Historietorget",  hvor direktøren vil orientere om prosjektet og ha en omvisning knyttet til innholdet.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken