Forrige uke ble et parti med hamburgere trukket fra markedet etter at det var påvist E. coli i partiet. Deler av råstoffet som er brukt i dette produktet er også brukt i flere andre produkter.

Mattilsynet skriver i pressemelding at det til nå har blitt påvist smitte hos 17 personer med bakterien E.coli O26. Dette er et av de største utbruddet av sitt slag i Norge siden 2006.

– Mattilsynet fortsetter med ytterligere sporing. Det kan ikke utelukkes at andre produkter også vil bli trukket tilbake, sier seniorrådgiver Catherine Signe Svindland.

– Med utgangspunkt i et føre var prinsipp tilbakekaller vi nå også alle andre produkter som kan inneholde deler av dette råstoffet. Alle forbrukere som har produkter med disse best før datoene hjemme i fryseren, bes om å kaste dem, skriver Nordfjord i en pressemelding.

Produktene som trekkes tilbake har blitt solgt hos Rema 1000. Produktene er fjernet fra butikkene, men forbrukere kan fortsatt ha disse hjemme i fryseren, skriver Mattilsynet.

De berørte produktene er:

  • Hamburger Classic 800g frys, med best før dato: 08.03.2024, 09.03.2024, 29.03.2024,30.03.2024, 01.04.2024
  • Prima Hamburger rå 1kg frys, med best før dato: 21.01.2024, 25.03.2024, 30.03.2024, 31.03.2024, 06.04.2024
  • Hamburger Trippel Cheese 800g frys, med best før dato: 26.03.2024
  • Hamburger m/bacon 800g frys, med best før dato: 22.01.2024, 05.02.2024
  • Kjøttdeig 400g Nordfjord, med siste forbruksdag: 21.07.2023
  • Karbonadedeig 400g Nordfjord, med siste forbruksdag: 25.03.2023, 26.03.2023, 28.03.2023, 23.07.2023
  • Kjøttkakedeig 400g Nordfjord, med siste forbruksdag: 15.05.2023
  • Big Beef Burger Thick and Juicy, med siste forbruksdag: 20.07.2023, 22.07.2023
  • Juicy Burger Cheddar og Jalapeno, med siste forbruksdag: 14.05.2023, 15.07.2023

Kan føre til akutt nyresvikt

Folkehelseinstituttet skriver på sine nettsider at det er styrket mistanke til hamburger som årsak til det pågående nasjonale utbruddet av mage-tarm-bakterien EHEC.

De understreker også at frysing ikke tar knekken på bakterien og ber alle gjennomsteke hamburgere, kjøttdeig, kjøttkaker og andre deigprodukter, uavhengig av om de har vært fryst eller ikke.

– Det er også viktig å passe på god kjøkkenhygiene både når du håndterer ferske og frosne kjøttprodukter og vask deg godt på hendene etter håndtering. Dette kan forebygge EHEC-infeksjon og andre bakterier som kan gi sykdom fra mat, sier overlege Silje Lavoll.

EHEC-bakterier kan gi ulik sykdomsutvikling og alvorlighetsgrad. Det kan variere fra ingen symptomer eller ukomplisert diaré til alvorlige tilfeller av blodig diaré. I enkelte tilfeller kan EHEC-infeksjon gi den alvorlige komplikasjonen hemolytisk uremisk syndrom (HUS) som kan føre til akutt nyresvikt.

Skal alltid være gjennomstekt

Alt rått kjøtt, også det som er fryst, inneholder bakterier. Noen av disse kan gjøre deg syk.

– Mattilsynet anbefaler alltid at hamburgere skal gjennomstekes for at de skal være trygge. Vask også hender og utstyr etter berøring med både fryste og ferske hamburgere. Bakteriene tåler frysing godt sier Catherine Signe Svindland, seniorrådgiver i seksjon biologisk mattrygghet i Mattilsynet.

Med gjennomstekt menes en kjernetemperatur på minimum 70 grader. Særlig utsatte grupper som små barn, gravide og andre med nedsatt immunforsvar, kan bli svært syke av medium stekte hamburgere.

– Hamburger er ikke biff

Farlige E. coli-bakterier, som EHEC, finnes hos enkelte storfe og sau og kan komme over på kjøttet under slakting. Det skal veldig få bakterier til for å gi sykdom hos folk.

– Hele biffer er tilnærmet sterile på innsiden. Ved kverning av kjøtt blir imidlertid bakteriene på overflaten av kjøttstykkene jevnt fordelt i hele produktet. Bakteriene får lett tilgang til næringsstoffene i kjøttet og gode vekstvilkår. Dersom kvernet kjøtt ikke stekes tilstrekkelig, vil bakteriene i midten kunne overleve, sier Svindland.

Bakteriene tåler frysing godt. Pass på god kjøkkenhygiene når du håndterer fryste kjøttprodukter og vask deg godt på hendene etter håndtering.

Generelle råd om god kjøkkenhygiene

  • All farsemat (kjøttdeig, hamburgere, kjøttkaker o. l.) skal være godt gjennomstekt eller gjennomkokt.
  • Andre kjøttprodukter bør være godt stekt på overflaten.
  • Vask hendene godt dersom du har tatt på kjøtt og kjøttprodukter også de fryste.
  • Unngå upasteurisert melk og produkter laget av upasteurisert melk.
  • Grønnsaker som skal spises rå bør skylles godt og tørkes.
  • Oppbevar maten ved kjøletemperatur (+4°C).
  • Vask hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging og måltider
  • Vask kniver, skjærefjøler og kjøkkenutstyr som er blitt forurenset av rå og fryste råvarer, før utstyret brukes til annen mat.
  • Se video om hvordan du kan spre bakterier når du lager mat: Køkkenhygiejne i hjemmet (Fødevarestyrelsen)