Nordby shoppingsenter hadde omsetningsmål på 4,5 milliarder for 2018. De slo det hårete målet med 10 millioner kroner. Det bekrefter sentersjef ved Nordby shoppingsenter til Nettavisen.

– Vi har vært utrolig heldig med været. Når det snør i Oslo og Vestfold er det helt stille her. Det har vært knallvær i Norge, og det har ført til at utrolig mange har satt seg i bilen og handlet hos oss, sier sentersjef Ståle Løvheim til Nettavisen.

Vær, politikere og kronekursen

Senterledelsen peker på været, politikere og kronekursen som avgjørende for at nordmenn har lagt igjen rekordmye penger hos grensehandel-giganten.

– Vi har fått god drahjelp av både politikerne og media. Det har vært mye hyling og skriking om sukkeravgiftene, sier Løvheim,

Han mener media har gitt senteret en gavepakke ved å fremstille harryhandelen som veldig lønnsom.

- Journalistene har skrevet om det som om nordmenn tjente penger på å reise til Sverige for å kjøpe godteri og brus. Jeg tror ikke godteri ble dyrere i Norge, og det ble iallfall ikke billigere i Sverige. Likevel har det fått en sterk effekt for oss, sier Løvheim.

 

Knuser Sandvika storsenter

Det er ikke bare i Sverige shopping-giganten gjør seg bemerket. De slår Sandvika storsenter ned i støvlene, som er Norges største kjøpesenter med en omsetning på 3,3 milliarder kroner.

- Jeg liker å kalle Nordby-senteret for «Norges største kjøpesenter», sier Løvhem, som selv er norsk, og ler.

Norby-sjefen har god grunn til å smile bredt, og peker på gode ansatte. Han opplyser at de har brukt store summer på markedsføring.

– De ansatte er på ballen, og er rutinerte innenfor grensehandelen. Mange har holdt på i 15 år. Vi har satset tungt på markedsføring, og nådd frem til kundene, sier han.

Misfornøyd

Bransjen i Norge er ikke fornøyd med omsetningsrekordene som settes på den andre siden av grensen. De mener det koster norske arbeidsplasser, og peker på politikernes ansvar.

– Det er ufattelig at norske politikere velger å knipe igjen øya. Visst er det hyggelig å hjelpe svenskene, men det kan ikke være regjeringens oppgave å undergrave norske bedrifter og arbeidsplasser, sier Petter Nome som er direktør for Bryggeri- og drikkevareforeningen til Nettavisen i forrige uke.

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) sine ferskeste tall legger nordmenn totalt igjen 15,3 milliarder kroner i grensehandel. Det er to milliarder mer enn hele omsetningen på det norske Vinmonopolet. Nordmenn reiser 8,1 millioner dagsturer til söta bror for å harryhandle.