Nitrist Os-prosess

TRIST: Os-prosjektet ble møtt med protesttog – ikke entusiasme. Foto: Hanne Eriksen

TRIST: Os-prosjektet ble møtt med protesttog – ikke entusiasme. Foto: Hanne Eriksen

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LEDER Egentlig skulle fyrverkeriet ha spraket opp septemberhimmelen over Os allé! Jubelen skulle ha fylt sentrumsgatene, og flaggene skulle ha blitt heist til topps! Halden kommunestyre har vedtatt tidenes byutviklingsprosjekt! Med sine 588 millioner kroner er dette tidenes kommunale investering! 660 elever i Halden sentrum skal få en splitter ny og supermoderne skole. Haldens rike idrettsliv får både allbrukshall og basishall på samme dag! Endelig er HTH sikret arenaen som er et eliteserielag verdig. La oss sprette champagnen, Halden!

Men nei. Det er knapt noen jubel. Utslitte vinnere tør ikke gi uttrykk for glede. Skuffede tapere slikker sine sår, og byr sågar på omkamp i form av en lovlighetsklage. Hele Halden føler på en tomhet etter at Os-prosjektet omsider ble avgjort.

Det er bare trist. Nitrist. Denne prosessen klarte aldri å komme på sporet. Ingen har tatt bølgen. I stedet har haldenserne kranglet og fraksjonert seg. På Facebook, og i Halden Arbeiderparti. Og mange andre steder.

Hvorfor gikk prosessen fra idé og fram til endelig vedtak så dårlig? En grunn tror vi bunner i at konklusjonene ble trukket for tidlig. En annen at det er mange usikkerhetsmomenter knyttet til prosjektet. En tredje at tilhengerne av prosjektet har gitt et klart inntrykk av at andres meninger ikke har spilt noen rolle. For eksempel alle høringsuttalelsene til reguleringsplanen. Det gikk etter hvert enorm prestisje i prosjektet. Og mange undervurderte nok også det voldsomme engasjementet som oppsto rundt bevaringen av Os skole. Det var som en Facebook-kommentar vi snappet opp underveis: «Ungpikenostalgi fra 50-tallet trumfer essensiell byutvikling i Halden». Når Os-prosjektet en gang skal omtales i Haldens historiebøker, vil det være mange spennende og interessante innfallsvinkler.

Men tenk også om vi om fem år står i Os allé og roper begeistret: – Se så fint det ble!!!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken