(NORDLYS:)– Det er en grusom sak. Den handlingen han har gjort, er helt hinsides, sier moren til Niklas Sebastian Olsen.

Sønnen ble bare 27 år gammel. Han døde etter å ha tatt en overdose med morfin i en leilighet i Tromsø sentrum. Den 26 år gamle mannen som var i samme leilighet er tiltalt for brudd på den såkalte hjelpeplikten, for å ha unnlatt å hjelpe en person som var i åpenbar fare for å miste livet.

– Kunne vært i live

Hendelsen skjedde i en leilighet i Storgata i Tromsø for to år siden. 26-åringen er tiltalt for å ha filmet Niklas Olsen mens han var bevisstløs og bar preg av å være i svært dårlig form.

– Sønnen min kunne vært i live om han hadde fått hjelp. I stedet valgte han å filme, har moren skrevet til Nordlys gjennom bistandsadvokat Helen Annie Jenssen.

I tiltalen står det at 26-åringen i over en time observerte at Niklas Olsen var bevisstløs og at han hadde svært lav frekvens på åndedrettet. Til tross for dette, unnlot han å hjelpe eller å tilkalle hjelp. Han døde kort tid senere på grunn av morfinforgiftning.

Har tatt lang tid

Det tok over to år før saken havnet i rettsapparatet. Nylig ble saken oversendt fra Troms politidistrikt til statsadvokaten, som nå har tatt ut tiltalen. 26-åringen er tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 287. Forsømmelse av hjelpeplikt kan straffes med fengsel opp mot et halvt års fengsel. Bistandsadvokaten mener politiets tidsbruk har vært for lang.

– Saken har tatt veldig lang tid. Moren har ventet lenge på at denne saken skal komme for retten. Det er selvsagt en belastning, når man må spørre seg om politiet tar dette på alvor. Dersom det er slik at politiet tar slike ting på alvor, bør man også handle raskt, sier bistandsadvokat Helen Annie Jenssen.

Saken skal gå for Nord-Troms og Senja tingrett 5 og 6. januar til neste år.

26-åringen: – Ekstremt trist hendelse

Nordlys har vært i kontakt med den tiltalte 26-åringen. Han sier han var sammen med flere andre i leiligheten og at det var dem som beroliget ham med at de ikke trengte kontakte ambulanse.

– Jeg ser på det som en ekstremt trist hendelse, rett og slett. Han var en kompis av meg. Det var bare mange tilfeldigheter som gjorde at vi ikke fikk med oss at han strøk med, forteller den 26 år gamle mannen som nå er flyttet fra Tromsø.

– Jeg satt i min egen verden. Det gikk jævlig fort.

– Men hva tenker du om at moren sier at sønnen kunne vært i live om du hadde varslet nødetatene?

– Det er kraftige beskyldninger, fordi jeg gjorde det som sto i min makt. Jeg var den eneste som kom med bekymring om tilstanden hans, men det var ikke aktuelt for dem som bodde i leiligheten å tilkalle hjelp. De sa at alt var i orden og at det var slik man reagerte på å bruke morfin.

– I tiltalen står det også at du filmet han to ganger med over én times mellomrom, der han åpenbart er i svært dårlig form.

– Jeg syns det er merkelig. Jeg forstår ikke hvorfor det er jeg som får disse beskyldningene. På den ene videoen sov han bare. Så begynner jeg å bli bekymret og spør de andre, men de beroliget meg.

På den andre videoen ser man derimot at Niklas Sebastian Olsen har skum rundt munnen og er i betydelig dårligere form.

– Jeg hadde glemt den videoen, men jeg fikk den vist frem i avhør. Det var heslig.

Seks dødsfall på ett år

I 2020 døde seks unge mennesker av overdose i Tromsø. Tidligere i år ble en 28 år gammel mann dømt til 30 dagers fengsel for et tilsvarende forhold. En 16 år gammel gutt døde av overdose. Retten slo fast at den eldre mannen han var sammen med, burde ha ringt 113 på et tidligere tidspunkt enn han gjorde. Dommen førte til en praksisendring. Der man tidligere har henlagt denne type saker, har man nå utfordret loven slik at den brukes i langt større grad der mennesker dør i overdose med andre til stede.

– Jeg synes det er himla viktig å få hylt ut et budskap i ørene til de som måtte sitte ved siden av folk som potensielt tar en farlig dose: Ring legehjelp! Det berger liv, uttalte førstestatsadvokat Hugo Henstein da den forrige saken gikk for retten i april.

Gir klar beskjed til ungdom etter flere overdosedødsfall: – Her er det folk som kunne hjulpet

Annichen Rye-Holmboe er forsvarer for den 26 år gamle mannen. Hun sier hun ikke har fått dokumentene i saken og at hun derfor ikke ønsker å kommentere saken.

Forsømmelse av hjelpeplikt § 287

Med bot eller fengsel inntil 6 måneder straffes den som unnlater

a) etter evne å hjelpe en person som er i åpenbar fare for å miste livet eller bli påført betydelig skade på kropp eller helse, eller

b) ved anmeldelse eller på annen måte etter evne å avverge brann, oversvømmelse, sprengning eller lignende ulykke som medfører fare for menneskeliv eller betydelig skade på kropp og helse.

Brudd på hjelpeplikten etter første ledd straffes ikke når plikten ikke kunne oppfylles uten å utsette seg selv eller andre for særlig fare eller oppofrelse.