Gå til sidens hovedinnhold

Aril Edvardsen til minne

Artikkelen er over 12 år gammel
Forrige uke førte han hundreder av afrikanere gjennom troens perleport. Da ferien skulle begynne - den første på 15 år - la Guds løve seg ned. Nordens mest kjente forkynner, Aril Edvardsen døde i Kenya i Afrika for en uke siden, bare 69 år gammel. Hans navn (uten d) er det jødiske Ariel, som betyr Guds løve. Hans død skapte store oppslag i riksnyhetene på tv og internett. De største avisene lot førstesiden avbilde den veltalende folketaleren. Mange mennesker satt med tårer rundt i vårt langstrakte land. Det var vanskelig å skjønne. Vi kjenner sorg etter hans bortgang.
Aril Edvardsen hadde en visjon. Han brant for at mennesker skulle komme til troen på Gud og bli bekjennende kristne! Men hvorfor var det da så mye støy rundt ham? Som en stormvind feide han inn på pinsevennenes arena, like etter sin og hans kone Karis dramatiske omvendelse i Flekkefjord i 1956. Det så ut til at alt lyktes for ham. Han var et administrativt geni.
Dette passet ikke inn i den etablerte Pinsebevegelsen, som slet økonomisk. Dessuten følte nok «makteliten» seg truet. Edvardsen ble beskyldt for å drive konkurrerende virksomhet. Imidlertid kunne pinsevennenes predikantkonferanse ved en avstemning i 1977 bekrefte at de fleste menighetsledere stod med Edvardsen, men dette ble dessverre ikke respektert av alle lederne. Dermed var det noen år med brytninger. Imidlertid - og halleluja for det - Aril Edvardsen og pinselederne omfavnet hverandre fra midt på 1990-tallet og var enige om å begrave stridsøksa. Etter dette har Edvardsens innflytelse i Norge og internasjonalt bare økt. Ledende politikere og kulturpersonligheter hadde dyp respekt for mannen som hver dag når unådde folkeslag med evangeliet i 200 land!
22 år gammel opplevde Edvardsen på evangelistrommet i Hauge i Dalane at han mottok sitt livs kall. Stemmen han hørte sa: "Din livsoppgave skal være verdensvid evangelisering gjennom nasjonale kirker og nasjonale vitner". Nesten 50 år senere bekrefter den enorme misjonssatsingen i Sarons Dal at Edvardsen hørte Guds stemme.
Virksomheten er ufattelig stor, den er eventyrlig! Her er Bibel- og Misjonsinstitutt, menighetssenter, sommerfestival, ungdomskonferansen «Jesus to the Nations», internasjonale møtekampanjer, predikantseminarer, hundrevis av nasjonale misjonærer er blitt støttet økonomisk, satellittkanaler med daglige tv-sendinger til land fra Grønland til India, kristne traktater på mange språk, over 4 millioner har gjennomført brevkurs om frelse i over 50 land, brevskole på nett, tonnevis av bibler og testamenter til gratis utdeling, forlag, boktrykkeri, fredskonferanser og månedsbladet Troens Bevis m.m. Likevel hadde Edvardsen sin største kritiker gjennom 40 år i humanetikeren Levi Fragell, som mener at han har drevet «bedragerske helbredelsesmøter». Svært få nordmenn har flagget det samme kritiske syn på hans virksomhet. Slike beskyldninger svarte Edvardsen sjelden på.
Dronning Sonja og kong Harald har ved flere anledninger gjestet Sarons Dal. Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim sier at «Edvardsen var en enorm inspirasjon, som etterlater seg veldig store fotspor». Biskop Gunnar Stålsett sier at «Edvardsen hadde en frimodighet og dristighet som flere av lederne i Den norske kirke burde la seg inspirere av». Kultur- og kirkeminister Trond Giske sier at «det er trist at Edvardsen er gått bort. Med sin store innsats har han bidratt til å bringe det kristne budskap til millioner av mennesker, og han vil bli minnet i stor takknemlighet».
Personlig møtte jeg ham første gang i det gamle Filadelfia i Sarpsborg høsten 1970. Han bad for mange av oss ungdommer, om at vi måtte oppleve «himmelbrannen».
Samme høsten besøkte han Salen her i Halden. Møteserien ble forlenget. Det gamle Salen med sine 450 seter ble for lite. Møtene ble lagt til Arbeidersamfunnet. Folk strømmet til fra store deler av Østfold og ga menigheten skikkelig oppdrift. Mange reiste etter dette til det årlige sommerstevnet. Senere har Edvardsen besøkt Salen flere ganger. I begravelsen fra Sarons Dal-hallen mandag vil Regjeringen også være til ede med kransnedleggelse.
Mest går våre tanker til Kari, Rune og Mona med familie. Gud skal ta vare på dem. Misjonsarbeidet i Kvinesdal vil gå sin gang under Runes trygge ledelse. Fred over Aril Edvardsens rike minne.