Gå til sidens hovedinnhold

– Netthandel en større trussel enn grensehandel

Artikkelen er over 1 år gammel

– Når vi i Norge velger å holde stengt på søndag, den dagen som antakelig er den største handelsdagen på svensk side, kan vi ikke etterpå klage over at handelen i Sverige er stor.

Det sier Thor Edquist, byens tidligere ordfører som nå er tilbake på sin grenserelaterte arbeidsplass på KGH Customs Services.

Han er ikke i tvil om at bare det å ha samme åpningstider ville begrenset handelslekkasjen til Sverige i ganske så stor grad.

– Må tåle steken

Selv er han klar på at han personlig er villig til å betale mer for enkelte matvarer i Norge, for å kunne komme til Valdres og Gudbrandsdalen og oppleve levende landsbygder og flotte kulturlandskap.

– Ikke fraflyttede bygder, slik vi ser i Sverige. Men dette var et valg vi tok da vi stemte nei til EU i 1994. Når det er sagt så er det selvfølgelig bra om vi handler så mye som mulig i Norge. Men vil vi være med på leken må vi tåle steken. Og da er vi tilbake til det med å holde åpent på søndager, sier han.

Les også

– Vil alltid være en viss grensehandel

– Mange fra Halden

Thor Edquist er klar på at det er mange haldensere og nordmenn for øvrige som arbeider på andre siden av grensen. Og det er mange svenske som jobber i Norge.

– Vi vet at det på Nordby alene er over 150 nordmenn og Strømstad kommune opererer med 500-700 nordmenn som jobber innen handel og turisme i Strømstad og Tanum, personer som altså bor i og betaler skatt til Norge. Mange av dem er naturlig nok fra Halden.

Den tidligere ordføreren påpeker at den økonomiske betydningen sysselsettingen av nordmenn har på andre siden av grensen, egentlig burde vært tema for en egen forskningsoppgave.

– Skatter der du bor

– Men det som er viktig for en grensekommune som Halden, er personskatt. Altså hvor mange mennesker som jobber og betaler skatt. Og vi har grensependler-regler som sier at hvis du jobber i en nabokommune, i Norge eller i Sverige, så skatter du der du bor, sier han.

– Bedriftsbeskatningen går til Staten og blir så fordelt utover hele landet. Så det er antall skatteytere som er viktigst for en kommune. For landet som helhet, er selvfølgelig også firmabeskatningen viktig.

Les også

Sølvi (37) fikk fast jobb under koronakrisen

– Alt må være med

Thor Edquist påpeker også at mange av aktørene på svensk side, eies av nordmenn. Og at gevinsten da kommer tilbake til Norge etter hvert.

– Coop Øst eier for eksempel matbutikker i Sverige og får utbytte på 100 millioner kroner. Norske eiere som tar utbytte i et svensk selskap betaler 15 prosent «kupongskatt» til Sverige, og summen blir fratrukket ved utbyttebeskatning i Norge, slik at Norge og Sverige i realiteten deler på utbytteskatten, sier han.

– Vi har også flere haldensere som eier butikker, og så lenge de bor her, kommer gevinsten tilbake hit etter hvert. Skal vi se totalen rundt grensehandelen, må alt være med. Men ser vi på andre varer enn matvarer, er det ingen grunn til at de skal være billigere i Sverige enn i Norge. Norge har tollfrihet på nesten alt, fordi vi har lite egenproduksjon av varer som klær og sko å forsvare. Men det inn i EU kan være mye toll på slike varer ved import fra tredjeland.

– Omtrent like syke

Thor Edquist påpeker at det kanskje er to millioner nordmenn som rekker en dagstur til Sverige.

– Og som når de første er på tur, også handler varer som er dyrere i Sverige. For kjøpesenterne på svensk side har mange type butikker og nesten bare nordmenn som kunder, sier han.

Og nå mener Edquist det er på tide å se på en åpning av grensene mot Västra Götalands län.

– Nå er vi omtrent like syke i Norge og Sverige. Sverige er faktisk litt friskere enn oss og jeg mener det er uheldig med stengte grenser fordi vi er så involverte i hverandre, sier han.

– Mange av oss har familie, venner, barn, barnebarn, svigerforeldre, hytte, hus, firmaer og mye annet i det respektive nabolandet. Vi er mye mer integrerte i hverandre enn det mange andre naboland er. Derfor er det helt unaturlig å ha en stengt grense mellom to demokratiske broderfolk med åpne økonomier.

Les også

– Se til Danmark! Her i Norge vet vi for lite om grensehandel

– Gjør større skade

Den tidligere ordføreren ser selvsagt at handelen i Halden preges av nærheten til grensen. Men akkurat nærheten til Sverige, mener han ikke er den største trusselen mot lokal omsetning.

– Den stadig økende netthandelen fra utlandet er jo i høyeste grad også grensehandel, og en farligere konkurrent i fremtiden enn fysiske butikker på den andre siden av grensen. På nettet handler mange av oss i butikker som ikke generer noe til Norge i det hele tatt. Varene blir kjøpt på nettet, kanskje i USA, men pakket i Kina og sendt rett hjem til kjøperen, sier han.

Thor Edquist påpeker at netthandel har blitt en integrert del av nordmenns hverdag. I 2019 handlet vi for rekordhøye 163 milliarder kroner - mot grensehandelens cirka 20 milliarder kroner - viser den årlige rapporten fra norsk E-handel fra DIBS, som er en betalingsløsning.

– Personlig ser jeg dette som en mye større utfordring mot dagens butikker og mot bysentra, slik vi kjenner de i dag, enn fra fysiske butikker i nærområdet. Alle som handler på nett gjør - etter min mening - større skade for vårt lokalsamfunn enn de som handler i fysiske butikker andre steder enn i hjembyen - hvor det tross alt jobber mennesker som betaler skatt og bidrar til det nærsamfunnet vi lever.

Samtidig er Edquist klar på at internasjonal handel både har gjort Norge til et rikt land og fått hundrevis av millioner mennesker ut av ekstrem fattigdom. Proteksjonisme har sjelden ført til velstand, sier han.

Les også

– Sjokkert over summene som renner ut av landet vårt

Kommentarer til denne saken