Tom Jacobsen til minne

DEN GANG: Det er en grunn til at Henning Kvitnes (fra venstre), Karl Storm Andersen, Tom "Congas" Jacobsen, Pål Asheim og Bjørn "Julle" Juliusson sto med hver sin iskrem/iskrempinne i 1978. De hadde nemlig startet Ice Cream Band, som var forløperen til det nå klassiske haldenrock-bandet The Young Lords. To år etter at dette bildet ble tatt, ga The Young Lords ut LP'en "Same Shit - New Rapping" - som solgte over 10.000 eksemplarer i Norge. Det var svært mye for et rockband på den tiden. På mange måter kan man si at Halden-rocken startet opp på nytt igjen med Ice Cream Band, etter at Tor Brynildsen dro den i gang i 1955.

DEN GANG: Det er en grunn til at Henning Kvitnes (fra venstre), Karl Storm Andersen, Tom "Congas" Jacobsen, Pål Asheim og Bjørn "Julle" Juliusson sto med hver sin iskrem/iskrempinne i 1978. De hadde nemlig startet Ice Cream Band, som var forløperen til det nå klassiske haldenrock-bandet The Young Lords. To år etter at dette bildet ble tatt, ga The Young Lords ut LP'en "Same Shit - New Rapping" - som solgte over 10.000 eksemplarer i Norge. Det var svært mye for et rockband på den tiden. På mange måter kan man si at Halden-rocken startet opp på nytt igjen med Ice Cream Band, etter at Tor Brynildsen dro den i gang i 1955. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I forrige uke kom det triste budskapet om at Tom Jacobsen hadde gått bort, bare 61 år gammel. Vi som kjente Tom visste at han hadde slitt med helseproblemer over flere år.

Tom Jacobsen var også kjent som Tom Congas, et tilnavn han fikk etter at han var med å danne bandet som skulle vise seg å gi startskuddet til det som ble kjent som «Halden-rocken», Ice Cream Band.

Det var Henning Kvitnes og Tom Congas som var selve kjerna i Ice Cream Band, duoen hadde i lengre tid holdt på med lage musikk sammen da beslutningen om å lage et «orntli» band kom tidlig i 1978. Henning spilte gitar og skrev egne sanger, Tom kompet på perkusjon, congas-trommer, da sangene fant sin form.

Selve ideen til bandet kom etter at noen av oss møttes på fortauet utenfor Aladdin kino etter en visning av filmen «Jack», basert på romanen til Ulf Lundell. Derfra gikk det raskt, bandnavnet Ice Cream Band ble løftet fra Jonathan Richmans sang «Ice Cream Man», og etter bare tre måneder debuterte bandet med Henning, Pål Asheim, Bjørn Juliusson, Kalle Storm Andersen og Tom Congas på en nå mytologisert konsert på Roklubben på Sørhalden.

Ice Cream Band skilte seg ut i Østfold på denne tida, de fleste bandene tilhørte dansebandsjangeren, Henning & co. var et av Norges første såkalte «new wave-band».

Det eksisterer et fotografi av Tom Congas der han sitter backstage på Chateau Neuf i Oslo fra sommeren 1978. Han har nettopp gått av scenen etter å ha vært med å varme opp for Elvis Costello, foran en fullsatt sal, til trampeklapp. Tom feirer med en kald øl, har en sigarett i munnvika og er ikledd en gul seilerjakke med diverse buttons, han har solbriller med rød innfatning og en strå Trilbyhatt på hodet. Costello selv har nettopp tittet inn døra og gitt bandet tommelen opp.

Et stort fotografi av Ice Cream Band på scenen på Chateau Neuf hang på veggen i Toms bolig i Midstuveien i årene som fulgte.

Året etter ble Ice Cream Band til The Young Lords og Tom spiller på debutalbumet, «Same shit-New wrapping» fra 1980.

Det var der, i stua til Tom, at «Panelet» møttes, så godt som hver helg, i årene i overgangen 1970-80-tall. «Panelet» besto oftest av folk fra bandet og miljøet rundt; Roger, Tytte, Myl og undertegnede. Det var der den nye musikken ble lagt under lupen og dagens aktuelle temaer ble tatt opp til heftig evaluering.

Tom var det sosiale midtpunktet, alltid klar med en morsomhet om temperaturen skulle stige for høyt. Dessuten sørget han for at «Panelet» ikke glemte den klassiske countryrocken og California-rocken fra tidligere på 1970-tallet. Band som Eagles, Doobie Brothers, Ozark Mountain Daredevils, musikk som Tom var opptatt av hele veien fram til i dag.

Dessuten sørget Tom for at vi var oppdatert på utviklingen i racerbåt-verdenen, hans andre store lidenskap, ved siden av musikken. Hans egen båt lå i vinteropplag rett utenfor døra til sokkelleiligheten hans.

Tom var en svært lojal kamerat, som alltid hadde en morsom observasjon å komme med når vi møttes.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.