Lattermildt forteller Ohlgren til HA om en serie tilfeldigheter som har resultert i at bekjente og Onkel Tuka-fans har trodd at 53-åringen flytter hjem. Til Sponvika og Halden.

– Jeg har virkelig ikke forsøkt å lure noen, altså. Ikke i det hele tatt, humrer Ohlgren.

22. januar 1972

Tirsdag la Ohlgren, kjent som vokalist og låtskriver i Onkel Tuka, ut Facebook-meldinga «Flyttet til Sponvika», med underteksten «22. januar 1972». Reaksjonene lot ikke vente på seg, og mange var de som ville ønske onkelsjefen velkommen hjem.

– Det var mange! Aldri fått så mange meldinger, jeg. Det var tydeligvis ingen som så at det sto 1972, ler han.

I et ledig øyeblikk hadde Håkon skrollet rundt på Facebook.

På egen profil stoppet han opp ved «steder jeg har bodd».

Her er meldingen som Håkon la ut:

– Der sto jo ikke Sponvika! Det må jeg få lagt inn, tenkte jeg, og sendte melding til mora mi. På spørsmålet om når vi flyttet til Sponvika, kom svaret raskt. «Vi flyttet inn 22. januar 1972».

«Bolig, barn og bil»

Artig, tenkte Håkon – og la opplysningene inn i Facebook-profilen.

Uten tanke på at det skulle dukke opp i "feeden" til venner, bekjente og Onkel Tuka-fans.

– Hva f ... skjer nå? Det bare raste inn med meldinger, folk som ønsket meg velkommen hjem. Min tanke var å fortelle at jeg flyttet til Sponvika for drøyt 50 år siden. Det ble oppfattet annerledes, for å si det pent, ler Ohlgren.

– Så du kommer ikke hjem?

– «Jeg har bolig, barn og bil – og ei dame som er fin. Ho har fortsatt sommerfugler under kjolen sin», svarer Ohlgren – med direkte tekstreferanse til Onkel Tuka-låta «Skippertak».

Med andre ord:

Håkon Ohlgren er «stuck» i Oslo, der han har bodd i 22 år nå.

Sammen med samboer Karine og to barn på 11 og 16 år trives han bra, men denne haldenseren er så til de grader opptatt av røtter, dialekt, lokalpatriotisme og hvor han kommer fra.

– Blir aldri min by

– Oslo blir aldri min by, vet du.

– Hvorfor ikke?

– Jeg har aldri forstått meg på folk som er så glade i Oslo. Byen har jo ikke engang en skikkelig «ælv», bare en stusslig bekk! Oslove med hjerter og alt det der ... Jeg er nok ganske provoserende inn mot Oslo-folk når jeg, selvsagt på stolt Østfold-dialekt, forteller døm at byen ikke når Halden til knærne en gang.

Sier Ohlgren, og tillegger:

– Men for barna mine er det som «edens hage» slik vi bor og lever i Oslo. Da er far låst, vet du.

– Så det blir mer enn «20 år i vilden sky»?

– Haha. Gjør nok det, gitt, ler han.

Framsnakker dialekta

Referansen med «årene i vilden sky» er hentet fra onklenes siste låt «Festningsby». Her leker også vokalisten fra Sponvika med ord og drømmer om å slå rot og bli gammel i hjembyen:

«Her vil jeg leve og her vil jeg vil dø. Det er på tide å søke ly i en festningsby».

– Jeg vil alltid skrive sanger om Halden og røttene mine. Noe kan tolkes direkte, annet i overført betydning.

For selv om Tuka-frontfiguren blir i Oslo, jobber han – nærmest daglig – for å kjempe Haldens og Østfolds kamp i hovedstaden. Den lokalpatriotiske stoltheten står sterkt, ikke minst inn mot bevaring og framsnakking av Østfold-dialekta.

Hællæ og Roy Luft

– Rett før du ringte, møtte jeg en kar her på NRK-huset. «Hællæ!«, sa han. Det gleder meg! Alle her inne vet hvor jeg kommer fra, og det hender jeg kjører litt kurs om Østfold-dialekta og et par Roy Luft-låter for døm, humrer han.

Så nei, Håkon Ohlgren kommer ikke hjem.

Han blir i Oslo.

Der trives han nok bedre enn han gir uttrykk for.

Men måle seg med Halden, det kan Tigerstaden aldri.