Gå til sidens hovedinnhold

Legger ned barnehage

Artikkelen er over 6 år gammel

Glenne barnehage legges ned fra høsten.

Onsdag fikk seks ansatte og foreldrene til 16 barn beskjed om at den private barnehagen på Glenne blir lagt ned etter dette barnehageåret.

For lite tilskudd

Glenne barnehage eies og drives av Halden Normisjon.

– I utgangspunktet heter det at private barnehager skal få et tilskudd på 98 prosent, men om vi ser på offentlig tilskudd kun i sammenheng med våre lønns- og personalutgifter i 2015, dekker offentlige tilskudd bare 85 prosent av disse kostnadene. Dermed går ikke regnestykket opp og driften rundt, sier leder Andreas Holtan i Halden Normisjon.

Fant ingen løsninger

Han opplyser at det er forsøkt å finne løsninger sammen med ansatte og foreldrerepresentanter.

– Vi fant ingen realistiske løsninger. Våre inntekter er foreldrebetaling og offentlige tilskudd til drift. Vi følger kommunale tariffer til lønn. Lønnskostnadene har steget med 50 prosent de to siste årene. En lønnsreduksjon er ikke riktig måte å løse problemet på, sier Holtan.

Kun store barnehager vil overleve

Han mener at fordelingsnøkkelen for offentlig tilskudd ikke er nok til at driften går rundt.

– Halden kommunes tilskudd er innenfor det lovlige. Det har både Private Barnehagers Landsforbund (PBL) og Fylkesmannen i Østfold bekreftet. Etter dagens beregning av tilskudd er det private barnehager med 70 og flere barn som vil overleve. Utviklingen vil nok bli at de små må legge inn årene som Glenne barnehage.

Mindre mangfold

Andreas Holtan mener at en litt mer nyansert tildeling ville vært gunstig.

– Hvis man synes det er verdifullt med et mangfold, så må man verdsette mindre barnehager mer. Glenne er en en-avdelings livssynsbarnehage med plass til 18 barn fra 0 til 6 år. Vi har seks ansatte, som vi setter stor pris på.

Stillingsprosentene våre varierer, og det er en daglig grunnbemanning på tre voksne. Ved sykdom blir det satt inn vikar fra første dag, sier han.

Må finne plass andre steder

Han opplyser at det er tatt kontakt med NAV for å bistå de ansatte.

– Jeg er dypt ulykkelig over situasjonen de ansatte har kommet i. Når det gjelder barna, så skal vi ha et møte til neste uke. Vi har varslet barnehagekonsulenter i Halden kommune. Over halvparten av dagens barn skal begynne på skolen til høsten. De resterende barna må foreldrene søke plass andre steder, sier Holtan.

– Veldig synd for alle parter

Foreldrerepresentant Roger André Gjerstad-Olsen sier at mange er lei seg for at Glenne barnehage legges ned.

– Det gjelder ansatte som mister jobben sin og mest skadelidende blir barna, som mister et trygt miljø. Det er ikke alle barn som enkelt takler å forholde seg til nye miljøer og omsorgspersoner, sier Gjerstad-Olsen.

Han opplyser at det har blitt vurdert løsninger for hindre en nedleggelse.

Kroken på døra for de små

– Vi har blant annet drøftet å bidra med større foreldrebetaling, men det var ingen løsning. I dag er det nærmere tre tusen kroner i måneden og 33 000 kroner i året. Det er ganske mye for en småbarnsfamilie. For å bidra til fortsatt drift av barnehagen, er det snakk om fem til seks hundre kroner i måneden, sier foreldrerepresentanten.

Han mener at det hele bunner i at dagens tilskudd ikke er nok.

– I en slik situasjon er det dessverre kroken på døra for de små og idealistiske barnehagene. I Glenne barnehage er det et tilbud for oss med kristent livssyn. Nå mister vi det tilbudet, sier Roger André Gjerstad-Olsen.

Leit

Styrer Tommy Larsen ved Stenrød barnehage synes også det leit at Glenne Barnehage legge ned og at mangfoldet blir mindre.

– Jeg håper ikke dette er en begynnelse på A4-barnehager.

Larsen er med i et lokalt styre for Private Barnehagers Landsforbund i Halden, hvor temaet har vært frykt for nedleggelser av små private barnehager.

Ikke enkelt

– Flere har gitt uttrykk for at dagens tilskuddsordning kan bidra til nedleggelser av små barnehager. For mulighetene er lettere for de store å overleve, når kommunene må spare. De større barnehagene klarer i noen tilfeller å fordele ansatte bedre enn små barnehager, selv det også koster å drifte en stor barnehage, sier han.

Tommy Larsen tillegger at utregningsmodellen for tilskudd ikke er enkel.

– Først skal det søkes og settes opp budsjett, som skal godkjennes. Det betyr enten etter- eller tilbakebetaling, sier han.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.