Strid om e-pensum

Det er strid om hvem som skal finansiere studentenes overgang fra papirbøker til e-pensum.

Det er strid om hvem som skal finansiere studentenes overgang fra papirbøker til e-pensum. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Det er strid om overgangen fra papirbøker til digitalt pensum ved landet universiteter.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Stridens kjerne er at studentene reagerer på kravene fra Kopinor; organisasjonen som inngår avtaler om kopiering og bruk av åndsverk på vegne av opphavsmenn.

Kopinor krever nemlig at digitalt pensum blir obligatorisk, og at studentene skal betale.

Forslaget har møtt massiv kritikk både fra studenter og politikere. De mener dette kan true studentenes valgfrihet og gratisprinsippet i norsk utdanning, skriver studentavisen Universitas.

Kopinor forhandler nå med Universitets- og Høgskolerådet (UHR) med utgangspunkt i sitt eget forslag.

De to partene har forhandlet siden 2002 i et forsøk på å få på plass en løsning, men har ennå ikke kommet fram til en endelig avtale.

Selv om sluttforhandlingene ikke starter før i januar 2012, letes det i disse dager etter institusjoner som er villige til å være forsøkskaniner for Kopinors forslag.

Studenttillitsvalgte raser over saksbehandlingen.

– Vi har fra starten av sagt at saken er håpløst behandlet av Kopinor. De har satt i gang store løsninger som for eksempel pilotordningen før noe som helst er bestemt, sier leder i Norsk studentorganisasjon (NSO), Kim Kantardijev til Universitas.

– På dette tidspunktet kan jeg ikke utelukke hverken betalingsboikott eller sivil ulydighet om Kopinor får det som de vil.

I et rundskriv fra UHR kommer det fram at de brøt forhandlingene med Kopinor i 2009 fordi Kopinor satte rammebetingelser som var «en monopollignende situasjon for institusjonene og studentene».

– Men Kopinor etterkom våre krav om å ikke ha en monopolistisk tilnærming til forhandlingene, sier generalsekretær i UHR, Ola Stave, til Universitas.

UHR-ledelsen er likevel helt klare på at det finnes alternativer til Kopinor. Stave viser til at det finnes andre firmaer som kan gjøre dette, både nasjonale og internasjonale bedrifter.

Kopinor hevder på sin side at innholdet i avtalen er uforandret.

– Ingenting endret seg i realiteten etter UHRs vedtak i 2009. Vi foretok visse justeringer i modellen og gjenopptok samarbeidet, sier viseadministrerende direktør i Kopinor, Hans-Petter Fuglestad og legger til at det i dag ikke er noen andre som kan tilby digitalt pensum i et slikt omfang som de kan, og at markedet derfor er et slags naturlig monopol.

Likevel innrømmer han det er et problem med all motviljen fra studenthold.

– Prosjektet blir vanskelig å fullføre uten studentpolitisk støtte, sier Fuglestad. (ANB)

Artikkeltags