Også Halden Frivilligsentral har hatt stor etterspørsel om å gjøre det samme, og de stiller opp.

I løpet av mandag 28. februar kan man levere artikler til Frivillighetssentralen. De fått mulighet til å benytte de tidligere lokalene i Violgata, og i denne sammenhengen henvender man seg ikke i de nye lokalene i Skofabrikken.

Tirsdag eller onsdag drar lastebilen med alt det innleverte mot Polen.

Stor etterspørsel

Søndag ettermiddag forteller Zawistowska at de har fått en enorm respons, og at haldenserne virkelig har hjulpet til. I så stor grad at de ikke har kapasitet til å ta imot mer klær.

– Nå har vi masse klær, og det er utrolig fint, men nå trenger vi ikke mer av det i denne omgang, opplyser hun.

Som hun fortalte HA på lørdag formiddag, så er ikke dette noe hun har erfaring med. Derfor har de siktet mot den første traileren som går mot Polen på tirsdag.

– Det kan hende at vi får til en ny forsendelse senere, og det kan hende at det er behov ved neste forsendelse, men nå er det behov for mat og hygieniske artikler som bleier, bind, såpe, sjampo, nye tannbørster, tannkrem og lignende, sier hun.

Sorterer og pakker

Når vi er på besøk hjemme hos henne og ektemannen i Tistedal søndag formiddag, har de fått hjelp av mange av vennene deres til å sortere og pakke det som har kommet inn.

De har jobbet i utallige timer siden fredag.

– Vi trenger også tørrmat som holder seg en stund, men også esker å pakke i, og tape, sier hun.

De som ønsker å bidra med tørrmat eller hygieniske artikler på enklest mulig måte, kan også levere dette direkte i butikk.

– Vi har en vogn stående inne på Kiwi i sentrum, hvor vi samler inn artikler. Men jeg minner igjen om at dette bare er i løpet av mandagen, sier Zawistowska.

Får hjelp av Frivilligsentralen

Når traileren har gått på tirsdag, vet de ikke når de eventuelt får til en ny forsendelse. Men de har fått uvurderlig hjelp til mottak og lagring.

– Etter at saken om Joanna kom ut, var det mange som lurte på om de kunne levere ting til Frivilligsentralen, som vi da kunne levert videre til Polen, forteller Wenche Erichsen, leder av Frivilligsentralen.

Hun forteller at det er mange som har informert om at de skal ut og handle ting på søndagen.

– Det er mange som har tatt kontakt, og spurt om de kunne dra ut å kjøpe ting til mandagen, sier hun.

Erichsen sier også at det først og fremst ikke er klær som trengs:

– Vi trenger nødvendigvis ikke så mye klær akkurat nå, det blir kanskje mer nødvendig etter hvert. Akkurat nå trengs det engangsutstyr og andre nødvendige ting.

Termoser, vannflasker, soveposer, såper, våtservietter og ting å spise av, er varer Erichsen bruker som eksempler på hva man kan bidra med.

Flere som vil bidra

Vinneren av «Årets haldenser 2020» er veldig fornøyd med antall folk som har sagt at de skal involvere seg

– Vi har fått mange henvendelser, og det er bra og nødvendig i en tid som dette. Mange skal som sagt handle, og det er veldig viktig å få handla inn nødvendige ting, forteller hun.

Og legger til:

– Det er også mange som skal hjelpe til. Til og med folk som sier at de kan være i Violgata over natta, for å passe på at tingene er trygge før traileren drar på tirsdag.