Gå til sidens hovedinnhold

Nå trenger vi kapitalistene!

Artikkelen er over 1 år gammel

Signert

Eksperter mener at den økonomiske nedturen som følge av korona-situasjonen kan bli den kraftigste siden 1930-tallet. Etter børskrakket på Wall Street i 1929 kom en verdensomfattende økonomisk nedgangsperiode – noe av det samme vi kan se nå.

Midt i dette fantes det en person ved navn John D. Rockefeller jr. Han hadde arvet en formue av sin far – en amerikansk kapitalist og industrileder som blir regnet som den rikeste mannen i historien. Allerede fra sin første lønnsslipp ga Rockefeller senior ti prosent av sine inntekter til den lokale kirken, og markerte seg resten av livet som svært gavmild ved å gi pengestøtte til utdanning, folkehelse, forskning og kunst.

John D. Rockefeller jr. videreførte farens arv og finansierte oppføringen av Rockefeller Center i New York gjennom de verste årene under depresjonen. Han sysselsatte 40.000 mennesker i perioden som Rockefeller-kvartalet ble bygget.

Nå havner vi etter alle solemerker i en ny økonomisk langvarig nedgangsperiode. Stort sett alle næringer blir berørt og bransje etter bransje roper varsku.

Flere lokale bedrifter har fått akutt pengemangel og allerede varslet om permitteringer og stengte dører. Verst er det for de små selvstendig næringsdrivende som ikke har så mye oppspart kapital å tære på. For nå er det bare en ting som gjelder – å ha penger på konto til å komme seg gjennom.

" John D. Rockefeller jr. videreførte farens arv og finansierte oppføringen av Rockefeller Center i New York gjennom de verste årene under depresjonen. Han sysselsatte 40.000 mennesker i perioden som Rockefeller-kvartalet ble bygget.

Rockefeller var steinrik og hadde midler til å bidra økonomisk over en lav sko. Men hva kan vi vanlige bidra med når vi har fått beskjed om å holde oss hjemme og ikke kan handle og gå på restaurant og arrangementer som vanlig? Enten kan vi sitte og måpe over det som er i ferd med å skje, eller så kan vi kanskje opptre som små Rockefellers på hver vår måte ut ifra det vi har evne til å bidra med.

Jeg er så imponert over både kreativiteten og stå-på-viljen som folk viser. Flere næringsdrivende melder om at de kjører ut varer gratis. De legger ut bilder av varene sine på Facebook og tilbyr seg å pakke og sende. Det holdes virtuelle konserter. Du kan bestille takeaway fra en rekke lokale restauranter. Halden Topphåndball selger dopapir. Folk vippser den samme summen det hadde kostet å gå på håndballkamp. Idrettsrådet jobber for å gi klubbene to betalingsfrie måneder. Bankene setter ned renta. Foreldre slipper å betale kommunen for barnehageplass og SFO i april. Alle prøver å bidra.

"Enten kan vi sitte og måpe over det som er i ferd med å skje, eller så kan vi kanskje opptre som små Rockefellers på hver vår måte ut ifra det vi har evne til å bidra med.

Jeg synes også at næringseiendomseiere som har råd til det, bør la leietakerne som trenger det, slippe å betale husleie og andre faste utgifter.

Heldigvis har staten Norge en solid økonomi, et sikkerhetsnett og flere verktøy å ta i bruk, som utsettelse av skatter og endring i permitteringsreglene.

Men det kommer allikevel til å bli tøft for mange. Vi står trolig foran en eksplosiv vekst i arbeidsløshet. Nylig kom det melding om at arbeidsledigheten i Halden steg med drøyt 300 personer forrige uke, og det har sikkert blitt flere nå. Kjøpekraften og den økonomiske veksten vil bli svakere – antakelig i lang, lang tid.

"Halden Topphåndball selger dopapir. Folk vippser den samme summen det hadde kostet å gå på håndballkamp. Idrettsrådet jobber for å gi klubbene to betalingsfrie måneder. Bankene setter ned renta. Foreldre slipper å betale kommunen for barnehageplass og SFO i april. Alle prøver å bidra.

Dette blir den største stresstesten det moderne økonomiske systemet i Norge har stått ovenfor. Jeg kan ikke si at jeg misunner regjeringen akkurat nå.

Jeg ønsker hele det politiske Norge og makroøkonomene all mulig lykke til og kan egentlig bare krysse fingrene for at dette skal gå bra. Så får du og jeg bidra med det vi kan.

For nå må vi bruke alle ess vi har i ermet.

Kommentarer til denne saken