Gå til sidens hovedinnhold

Nå kan du søke i over 16.000 historiske Halden-bilder på nett

Artikkelen er over 2 år gammel

16.342 HA-bilder fra 1974-1994 har blitt digitalisert og lagt ut på nett.

For tre år siden satt historielagene i Halden i gang en stor dugnadsjobb for å skanne inn gamle HA-bilder. Målet var å skanne 3.000 bilder i løpet av tre år. I skrivende stund er 16.342 bilder skannet og lagt ut på nett, og det kommer enda fler.

Haldenbilder finner du i toppmenyen på Halden Arbeiderblad, eller ved å trykke på denne linken: https://haldenbilder.no/

Tidkrevende jobb

Vi møter Tom Eilert Magnussen, leder for «Historiske Haldenbilder», nede i arkivet på Fredriksen hotell. I tre år har han, sammen med 15 andre historieglade haldensere, tilbrakt mange timer her.

Magnussen forteller det ligger en tidkrevende jobb bak å digitalisere arkivbilder. På hvert fotografi står det navn og publiseringsdato. Deretter må de finne riktig bok og artikkel. Så tar de bilde av artikkelen med fotograf, publiseringsdato og bildetekst med et nettbrett. Går inn på kontoret, skanner bildene inn på PC-en og fyller ut et 14-punkts metadatafelt. Så er bildet ute på nett.

Haldenbilder finner du i egen fane på Halden Arbeiderblad, eller ved å trykke på denne linken: https://haldenbilder.no/

20 år med historie

Målet er å digitalisere arkivet helt. 30. april kommer de til å ha over 17.000 bilder skannet, og da tar de frivillige en velfortjent ferie fra digitaliseringen.

Bildene som har blitt digitalisert er fra arkivet mellom 1974–1994. Magnussen forteller det eldste bildet som er publisert er fra 1955 fra byggingen av Halden Arbeiderblad. Det eldste bildet er fra 1865, av den gamle bybrua.

– Det er 20 år med utrolig Halden-historie. Du finner bilder av industri- og kulturhistorie, samt bilder av hverdagen til folk flest, sier Magnussen.

I arkivet er det flere skap fulle av negativ film, men ifølge Magnussen er det uaktuelt å digitalisere disse ennå, da det er for arbeidskrevende.

Sponset med 250.000 kroner

Det er arkivar Marion Nilsen som har satt hele systemet med å lage arkivkort med nummer til fotomapper for personer og emner. Og det er tidligere redaktør Bjørn Ystrøm som har vært prosjektleder.

Berg Sparebank og Sparebank1stiftelsen har sponset prosjektet med 250.000 kroner.

HAs tidligere fotograf Arild Brunvand har tatt tusenvis av bilder for HA, og har vært med på å starte digitaliseringen i avisa, og syns prosjektet er spennende.

– Dette var noe vi drømte om en gang i tiden, og nå skjer det, sier Arild Brunvand.

Bildene er tilgjengelig for alle, og du kan gjøre hva du vil med dem, så lenge du følger lisensreglene. Det betyr at du kan laste dem ned, dele dem med andre, henge dem på veggen og lignende, men du kan ikke bruke bildene til kommersielle formål.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.